Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

MEYVELERİN KRALI MANGO

15 Ekim 2022 - 10:59

Mango, dünyanın pek çok yerinde meyvelerin kralı olarak bilinen leziz bir tropikal meyvedir. Sağlığa pek çok yararı olan mango, sadece lezzeti ile değil birçok yararı ile de kendisinden bahsettiriyor.

Taze mango yetişkin bireyin günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 67'sini karşılar. C vitamini açısından oldukça zengin bir meyve olması sebebiyle bağışıklık sistemini korur. C vitamini içeriği sayesinde serum kolesterolü, trigliseridi ve özellikle LDL kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.

Ayrıca yüksek miktarda içerdiği potasyum ve magnezyum sayesinde kalp atım hızını ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olarak hipertansiyona karşı da korur. Mango, A vitamini açısından zengindir buna bağlı olarak da göz sağlığı bakımından son derece yararlıdır.

Özellikle yaşlı insanlarda görülen maküler dejenerasyona karşı koruyucu potansiyel etkiye sahiptir. Maküler dejenerasyon, görmenin bulanıklaştığı yaygın göz hastalıklarından biridir. Mangonun faydalarından biri de içeriğindeki zeaksantin adlı maddesi sayesinde, göz yapısını koruyan bir çeşit antioksidan olmasıdır.

Mango içerisinde yer alan polifenoller ile, prostat, akciğer, meme kanserine karşı koruyucu potansiyel etki sağlar. Ayrıca hamilelik sırasında bebeğin sağlıklı gelişimi için değerli mineraller olan bakır ve folat açısından iyi bir kaynak olduğundan anne adaylarına hamilelik süresince bu değerli besini tüketmelerini öneriyorum.

Mangonun içerdiği karbonhidrat çeşidi olgunlaştıkça değişiklik gösterir. Ham ve yeşil renkte olan mango iyi bir pektin ve nişasta kaynağıyken olgunlaşıp sarı renge dönmeye başladıkça pektin yavaş yavaş kaybolur, nişasta ise glukoz, fruktoz gibi şekerlere dönüşür.
1 adet (290 gr) mango 174 kaloridir. Mangonun 100 gramında 60 kalori bulunur, yarım mangoyu ara öğün olarak 1.5 porsiyon meyve yerine tüketebilirsiniz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum