Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

MS BESLENME İLİŞKİSİ

13 Ağustos 2022 - 11:53

MS (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.

Normalde bağışıklık sistemi vücudu korurken kendi hücrelerini tanır. Ancak bilinmeyen bir nedenden dolayı sistem bozulduğunda bağışıklık sistemi kendi hücrelerine, özellikle de sinir iletimini sağlayan beyin ve omurilikteki hücrelere karşı saldırı düzenler.  Bu durumda meydana gelen hastalıklardan biri de MS’dir.

En belirgin MS belirtileri, halsizlik, yüzde veya vücutta hissizlik, uyuşma, karıncalanma, yorgunluk, denge problemleri, görme bozuklukları, kas sertleşmesi, bozuk konuşma, bağırsak  problemleri, dengesiz yürüme, ısıya hassasiyet ve kısa süreli bellek sorunları şeklinde sıralanabilir. Kilonun hastalığın seyrini etkileyişi yönünde yapılan pek çok çalışma bulunuyor. 2016 yılında yayınlanan bir derleme, çocukluk ve ergenlik döneminde obezitenin MS gelişme riskini artırabileceğini belirtiyor. Araştırmacılar ayrıca obezitenin hastalığın ilerlemesini etkileyebileceğini de kaydetti.        

 Yetersiz ve dengesiz  beslenme, MS'li hastalarda bağışıklık sisteminin bozulmasına yol açabilir. Kırmızı et, hidrojenize yağlar, şeker içeriği yüksek ve sebze içermeyen beslenmenin hastalığın gidişatını 2 kat daha hızlandırdığı biliniyor. Bu besinleri tüketmek yerine sebze ve meyve içeren, omega 3 ve tekli doymamış yağ asit içeriği yüksek olan Akdeniz diyetini tercih etmek hastalığın oluşumunu önleme konusunda önemli bir adım. Probiyotik ve prebiyotikten zengin beslenmekte güçlü bir bağışıklık sistemi için önem taşıyor.

Probiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakteri seviyelerini artırabilen ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan gıdalardır. Probiyotik bakteriler gıda takviyelerinde ve çeşitli fermente gıdalarda bulunur. Yoğurt, kefir, turşu  probiyotik kaynaklarıdır. Enginar, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, soğan ise  prebiyotik kaynağıdır.

Ulusal Nörolojik Bozukluklar Enstitüsü, yüksek D vitamini seviyesine sahip kişilerin MS gelişme şansı daha düşük olduğunu belirtiyor. Yeteri kadar güneş ışığından yararlanma, haftada 2 kez balık tüketimi D vitamini düzeyinin ideal seviyede olması için önemli kaynak. Ms hastalarında  besin bileşenleri sayesinde mitokondriyal mekanizma aracılığıyla beyin hücrelerini koruma, hastaların yorgunluk düzeylerini ve yaşam kalitelerini iyileştirmeye yönelik henüz araştırma düzeyinde olan farklı beslenme çeşitleri bulunuyor.

Ketejonenik diyet, Swank diyeti, Paleo diyeti bunlardan bazıları, ancak hastalığın tıbbi beslenme tedavisine uygun halde uygulanabilir olması netleşmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç var. Hastalığın oluşumunu önleyebilmek için, sigara ve alkolden uzak durup, güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenmek gerekiyor.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum