Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

NİKOTİN ETKİSİNİ AZALTAN BESİNLER

22 Kasım 2021 - 16:21

Türkiye'de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor. Dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de erkeklerin tütün tüketimi kadınlardan daha fazla.

Sigaranın ve içeriğindeki nikotinin insan vücuduna olan zararlarını artık bilmeyen yok. Kalp, damar ve akciğer rahatsızlıklarından tutun da, cilt deformasyonu ve hızlı yaşlanmaya kadar birçok sağlık sorununun en büyük sebebi; sigara.

Milyonlarca insan her ne kadar sigaranın zararlı etkilerini bilse de bir türlü nikotin kullanımından vazgeçemiyor. Yapılan pek çok araştırma sigara içme davranışının, iştah kaybı, öğün ihmali, kafein alımında artış ve sebze meyve tüketiminde azalma gibi etkilere neden olduğunu açıklıyor.

Bu araştırmalar ayrıca, sigaranın beslenme alışkanlıklarını, fiziksel aktiviteleri ve sağlıklı yaşamı olumsuz etkilediğini gözler önüne seriyor. Vücut, sigarayla birlikte alınan nikotini tam 6 saat sonra atmaya başlar.  Nikotinin tamamen vücuttan atılımı ise 3 günün sonunda gerçekleşir.

Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra; kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir. 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra, vücutta karbon monoksit azalır, oksijen artar. Ancak uzun yıllar boyunca aşırı miktarda sigara içen kişilerin vücudu, bu işlemi tam anlamıyla yerine getiremez hale gelir. Ayrıca sigara kullananlarda, sebze meyve tüketimi az olduğundan dolayı önemli oranda C vitamini ve beta karoten tüketimine ihtiyaç duyulur. 

Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor. Havuç, içeriğindeki A vitamini ile nikotinin cilde verdiği zararları da azaltıyor. 100 gram havuç, günlük A vitamini gereksiniminin yüzde 60’ını karşılayabiliyor. Beta karotenden zengin bir besin olan ve bir kasesinin günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 35’ini karşılayan bal kabağı, sigara içenlerin vücudunda biriken nikotinin atılmasında önemli bir rol üstleniyor.

Kışın sevilen meyvelerinden olan portakal, sadece C vitamini değil aynı zamanda içerdiği kanserle savaşan fitokimyasal ve flavonoidler ile de tam bir sağlık deposudur.  
Brokoli, kansere karşı koruyucu fitokimyasallar içeriyor. İçeriğindeki betasiyanin adlı bileşik ile pancar, kanser ile savaşta etkilidir. Zencefil, akciğerlerin nikotinden temizlenmesine katkı sağlıyor. Aynı zamanda, sigaranın tadını değiştirerek içme isteğini azaltıyor.

Sigarayı bırakarak, birçok önemli hastalığın önüne geçmiş oluruz. Sağlıklı yaşam adına vitamin ve minerallerden zengin sebze meyve tüketimini artırmalı, sigara tüketiminden kaçınmalıyız.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum