Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

PCOS VE BESLENME

24 Eylül 2022 - 13:01 - Güncelleme: 24 Eylül 2022 - 13:06

Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında yer alıyor. Yaklaşık her 10 kadından 1’inde görülüyor. Polikistik over sendromlu kadınlarda, erkeklik hormonu olan androjen yüksek miktarda salgılanır. Bu durum beraberinde pek çok şikayeti getirir.

Pcoslu kadınlarda, erkeklik hormonu yükseldiği için tüylenme ve kıllanma ve sivilcelenmeye sebep olur. Ayrıca, vücutta kan şekerini dengelemekte görev alan insülin hormonunu etkisiz hale gelir ve insülin direncini ortaya çıkarır.

Dengelenemeyen kan şekeri, tatlı krizlerine neden olur ve hızla kilo alımı başlar. Araştırma sonuçlarına göre hafif bir kilo kaybı bile (vücut ağırlığında % 5- 7 kayıp) belirtileri önemli derecede düzeltebilir ve adet döngüsünün düzene girmesini sağlayabilir.
 
Beslenme uzmanı olarak pcos hastalarına benim tavsiyem doymuş yağlardan ve basit karbonhidratlardan arındırılmış bir diyet olacaktır. Kaymaklı süt ve süt ürünleri yerine az yağlı olan formlarını tüketmek, kızartma, tereyağı, kırmızı etlerin görünür yağları ve beyaz undan yapılmış bütün yiyeceklerden de mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor.

Polikistik over sendromlu kadınlar özellikle aşırı çay, kahve tüketiminden kaçınmalıdırlar. Tuz tüketiminin artması ödeme sebep olduğu için yemeklere ekstra tuz ilave edilmemelidir. Tuz yerine baharat tercih edilebilir. Turşu ve maden suyu tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Baklagil, mercimek ve nohut gibi fitoöstrojenlerden zengin besinleri ise sofranızdan ayırmamalısınız. Unutmayalım ki, dengeli yapılan bir diyet, fiziksel aktivite ile desteklenirse, vücut insülin düzensizliğinden daha çabuk kurtulur ve kilo verme hızlanacağı için pcos ve eşlik eden şikayetlerden uzaklaşmış olursunuz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum