Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

PU-ERH ÇAYI

01 Ekim 2022 - 16:40

Danışanlarımdan gözlemlediğim bir durumdan bahsetmek istiyorum sizlere, farklı besinlerden her daim mucizeler bekleniyor. Alışkanlıklar, hastalıklar, toplumsal durumlar, medya etkisi, artan besin çeşitliliğine erişim gibi faktörler farklı yiyecek ve içeceklere olan ilgiyi artırıyor. Pu erh çayıda bunlardan biri, oysaki her besin besleyici içeriği kadar toksik etkiye de sahip.
 
Pu-Erh çayı, Çin’in Yunnan eyaletine özgü bir bitki çayı. Aslında bu bitki çayı da diğer çay çeşitleri gibi camellia sinensis bitkisinden elde ediliyor. Fakat bu çayı özel kılan bir şey var. O da tıpkı şarap gibi yıllandırılması.
 
Son zamanlarda zayıflamak isteyenlerin “ pu-erh zayıflatır mı “ sorusuna yönelik çok az çalışma var. Aşırı kilolu 36 kişide yapılan tek bir çalışma, 12 hafta boyunca günde 3 kez 333 mg pu-erh çay ekstresi tüketmenin, kontrol grubuna kıyasla vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi ve karın yağ ölçümlerinde etkili olabileceğini söylüyor. Yine de, bu araştırma pu-erh çayı içmenin kilo vermenize yardımcı olabileceğini kanıtlamıyor.

2016 yılında yapılan başka bir çalışmada ise , kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Katılımcılara, 20 hafta boyunca her gün pu-erh çayı özütü verilen , obez yetişkin grubun kolesterol seviyelerinde düşüş olduğu gözlemlenmiş olsa da potansiyel etkisinden söz edebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
 
Pu-erh çayı kafein içeriği sebebiyle pek çok yan etkiye sebep olabilir.

Fazla kafein alımının vücuda zararları:
Uykusuzluk
Baş dönmesi
Titreme
Kalp ritminde değişiklikler
Dehidrasyon (aşırı sıvı kaybı)
İshal veya aşırı idrara çıkma

Fermente gıdalar bağırsak bakteri konsantrasyonlarını etkileyebileceğinden, pu-erh çayı sindiriminizi de etkileyebilir ve potansiyel olarak bazı sindirim rahatsızlığına neden olabilir. Aromatik tatları seven ve popüler yiyecek içecek tüketimine yer vermek isteyenler, olası yan etkileri önlemek adına günde 2 fincandan fazla pu-erh çayı tüketmemeye dikkat etmeli.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum