Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

SAĞLIKLI iFTAR BAŞLANGIÇLARI

08 Nisan 2023 - 11:04

Oruç halinde, kan şekeri daha düşük seyreder ve yemek yenildiğinde ani hızla yükselir, bu da iftar sonrası ağırlık çökmesi ve uyku haline neden olur. İftar yemeği olarak sofralarda her çeşit yemek elbette olmalı ama küçük porsiyonlarda. Su, çorba ve iftariyelik ile başlanan bir iftar, 15 dakika aradan sonra ana yemek, 1,5-2 saat sonra gece ara öğünü ve son olarak sahur ile beslenmeyi sonlandırmak en sağlıklı olan tercihtir.

İftariyelik olarak kalbi yoran doymuş ve trans yağ içeren, mide için tehlikeli nitrit içeren şarküteri ürünleri dediğimiz salam, sucuk, jambon tüketiminden kaçınılmalı. Kalp hastaları, kolesterolü ve kan yağı yüksek olanlar, şeker hastaları ve 60 yaş üzeri olanların şarküteri tüketimini mümkün olduğunca en azda tutmaları gerekiyor.

Bu kişiler iftariyelik olarak az yağlı peynir, zeytin, hurma tercih edebilirler. Peynirlerin hepsinde doğal olarak trans-palmitoleyt adlı sağlıklı yağ asidi bulunur. Bu yağ asidi, kalp sağlığını korur, insülin direnci oluşumunu önler ve karaciğerde yağ sentezini dengeleyerek karaciğer yağlanmasını engeller. Bir diğer vazgeçilmez iftariyelik olan zeytin, tekli doymamış yağ asitleri içerir. Böylece sindirim sürecini yavaşlatma ve beyne dolgunluk mesajları gönderen kolesistokinin hormonunu uyarmasına katkı sağlayan sağlıklı bir başlangıçtır.

En sevilen başlangıç olan hurma, hem lezzetli hem de sağlığı geliştirici bir besindir. Hurma, içerdiği lif sayesinde kan şekeri seviyelerini dengede tutar. Sindirimi yavaşlatarak, kan şekeri seviyelerindeki ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, hurmanın Glisemik İndeksi düşüktür. Bu da, özellikle şeker hastaları için, yemek sonrasında kan şekeri seviyelerindeki ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olur.

Hurma, potasyum, magnezyum, bakır, manganez gibi mineralleri ve B6 vitamini içerir. Hurma, sadece iftar başlangıcı için değil aynı zamanda her zaman iyi bir ara öğün seçeneğidir. İftardan sonra kahvenize hurma ve bademin eşlik etmesi tatlı isteğinizi karşılayıp yoğun şerbetli tatlılardan gelecek olan kaloriden de sizi uzaklaştıracaktır.

1 adet hurma ortalama 20 kalori içerir. Dolayısı ile porsiyon kontrolü yapmak çok önemli. Bir kerede 3 adetten çok yememek gerekiyor.  Afiyet ve sevgi dolu bir ramazan olması dileğimle....



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum