Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

02 Eylül 2023 - 18:03

Son zamanlarda medyada çıkan yanlış bilgilerden kaynaklı toplumumuzda süt içmeyi bırakan birçok kişi oldu. Beslenme uzmanlarının fikir birliği oldukları konulardan biri de sütün sağlıklı beslenmenin temel unsuru olduğudur.

 Araştırma sonuçlarına dayanmayan paylaşımları değerlendirmemek gerekiyor. Süt içmiyor ama kalsiyum içeren sebze tüketiyorum savunmasını bilimsel açıdan değerlendirelim. Süt içeriğine bakılacak olursa; ortalama %87,3’ü su, %5’i karbonhidrat, %3,5’i yağ, %3,4’ü protein, %0,7’si de mineraldir.

1 bardak süt günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %38 ini karşılar. Sebzelerden kalsiyum ihtiyacını karşılayabildiğini düşünmek, vücudu olumsuz etkiler, çünkü kalsiyumdan zengin brokoliyi günlük kalsiyum gereksinimini karşılamak için günde 16 kâse kadar yemek gerekiyor.

 Kişi bu porsiyonu tüketse dahi bitkisel kaynaklı kalsiyumun kemik sağlığını, süt ürünleri gibi koruyabilecek fonksiyonel bir besin öğesine sahip olamaz. BMJ Open Diabetes Research & Care isimli dergide yayımlanan yeni bir araştırma ile tam yağlı süt ürünlerinin sanılanın tam aksine metabolik sendrom, hipertansiyon ve tip 2 diyabet riskini azalttığı belirtildi.

 Araştırmada günde iki porsiyon süt ve süt ürünü tüketmenin metabolik sendrom riskini yüzde 24; diyabet riskini 11 ve hipertansiyon riskini yüzde 12 azalttığı gösterildi. Süt proteinlerinin sindirilmesi sonucu açığa çıkan amino asitler ve biyoaktif peptitler sayesinde mide boşalmasını geciktirerek insülin duyarlılığını arttırıyor ve daha düşük tokluk kan şekeri seviyelerine neden olarak diyabetten koruyor.

 Sütün içeriğinde bulunana kalsiyum ve fosfor ayrıca vücudun kan basıncını ayarlamaya yardımcı böylece yüksek tansiyon riskini azaltıyor. Süt kalsiyumu kalsiyum karbonat formundadır ve hali hazırda hem fosfor hem de D vitamini içerdiği için kemiklere kolay geçebilen en iyi kaynak besindir. Bu sebeple kemik ve diş sağlığı için süt beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır.

 Saç ve cilt sağlığımızda görevli olan biotin için süt önemli bir kaynaktır. Süt; elzem yağ asitleri, yağda eriyen vitaminler ve enerji için önemli bir kaynak oluşturmanın yanı sıra CLA dediğimiz konjuge linoleik asit gibi yağ yakıcı bileşenleri içeriyor.

Detaylı olarak değerlendirdiğimizde sütün pek çok yararlı etkisinin olduğu görülüyor. Süt ile ilgili yanlış bilgiler duysanız da bir beslenme uzmanı olarak kanıtlanmış doğru bilgiler ışığında sizlere tavsiyem her gün mutlaka 1 su bardağı kadar süt tüketmeye devam etmeniz…


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum