Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

TAHİN PEKMEZ KARIŞIMI SAĞLIKLI MI?

04 Mart 2023 - 13:33

Tahin, susamın ezilmesi ve kavrulması ile elde edilen susam yağıdır. 2 yemek kaşığı tahin; 180 kalori. İçerisindeki yağ miktarı yüksek olsa da 16 gram yağın sadece 2 g’ı doymuş yağlardan oluşur. Kalan kısmı kalp sağlığı açısından da olumlu etkileri ile bilinen doymamış yağlardan oluşuyor.

Her pekmez sağlıklı değildir!

Üzüm, dut keçiboynuzu gibi meyvelerin ezilerek hiçbir katkı, koruyucu ve tatlandırıcı eklemeden 68 °C geçmeyecek şekilde vakumlu kazanlarda kaynatılarak elde edilmesi besleyici değeri korunmuş, sağlıklı pekmez elde edilir. Kısık ateşte uzun süre veya yüksek ısıda kısa süre pekmez pişirilirse ne olur diye düşünebilirsiniz?

Düşük sıcaklıklarda uzun süre yapılan ısıtmalarda hidroksi metil furfural (HMF) seviyesi düşük olurken, kısa sürede yüksek sıcaklıklarda pişirilen pekmez üretimlerinde yüksek HMF değerlerine ulaşılır. Yapılan araştırmalar HMF’nin yüksek dozda alınmasıyla, tümör oluşum riskini arttırdığı gözlenmiştir. HMF’nin yüksek olması pekmezin çeşidine göre değil, üretim tekniğine göre değişim gösterir.

Tahin ve pekmez’ i tek tek mi yoksa birlikte mi tüketildiğinde daha faydalıdır?

Tahin ve pekmez tek tek tüketildiğinde oldukça sağlıklı olmasının yanında; birlikte tüketildiğinde de besin değeri açısından oldukça doğru bir ikilidir. Tahin pekmez oranı kişilerin kendi zevklerine göre ayarlanabilir. Fakat biyoyararalanım için, benim sizlere önerim % 25 tahin, % 75 pekmez olarak bir karışım hazırlamanız.

Tahin ve pekmezi tüketirken dikkat etmesi gereken kişiler kimlerdir?

Diyabet ve hipoglisemisi olan bireyler, pekmez tüketimlerini sınırlamaları gerekir. Tahin pekmez yüksek miktarda enerji içerdiğinden fazla tüketildiğinde kilo alımına yol açar, zayıflama sürecindekiler için uygun değildir. Kana hızlı karışması özelliğinden dolayı çok özel beslenmeyi gerektiren “dumping sendromu” gibi durumlar için de tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yağlı tohumlara karşı alerjisi olan kişilerde susam da alerjik durumlar yol açabileceği için tüketmemeli.

Pekmez tahin karışımını kimlere öneriyorum?

İçeriğindeki vitamin, mineral ve özellikle demir sayesinde kansızlığı olan her yaş grubu için, ayrıca hamile ve emziren anneler için önemli bir besin kaynağıdır. Yüksek magnezyum ve kalsiyum sayesinde kemik sağlığının korunmasını destekler ve ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi riskini azaltır menopoz döneminde mutlaka tüketilmeli.

Sahurda tahin pekmez tüketmeniz tokluk sürenizi uzatacaktır. Özellikle ağır antrenman ve egzersiz sonrası tüketilen tahin, kasları güçlendirmeye katkıda bulunur. Ağırlık çalışması sonrası tahin pekmez, muz ve wasa ile keyifli bir ara öğün yapabilirsiniz.

Çocuklarınızın abur cubur yemesi yerine tahıllı ekmeğin üzerine sürülmüş tahin pekmez yemesini sağlayarak büyümesini destekleyebilirsiniz. 1 yemek kaşığı tahin pekmez karışımı 70 kaloridir ve sağlık probleminiz yoksa kahvaltı veya ara öğünde miktara dikkat ederek tüketebilirsiniz.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum