Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

TERCİHİNİZ MEYVE Mİ MEYVE SUYU MU?

11 Şubat 2023 - 16:47

Yeterli sebze ve meyve tüketmek kanser, kalp, sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalmasında, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, vücuttaki stresin düşmesinde, yaşlanma etkilerinin gecikmesinde etkilidir.

Günümüzde meyve ve sebzelerin kendisini tüketmek yerine suyunu içmek daha çok tercih ediliyor. Uzman kontrolünde diyet yapmayanlar genelde meyveleri hayatlarından çıkarıyor, gerekçeleri ise içeriğindeki şeker miktarı. Evet, meyvelerin içinde fruktoz yani ‘meyve şekeri’ bulunur.

Sağlık açısından fruktoz miktarının günlük alınan enerjinin % 15-20’sini aşmaması gerekiyor. Ancak günde 3 porsiyon kadar meyve tüketmek önyargıların aksine sağlıklı bir vücut için gerekli. Şeker içeriğini ise meyve yerine, hazır meyve suları, gazlı içeceklerde, tüketime hazır yiyeceklerde göz önünde bulundurmanız yeterli olacaktır. 1 kutu gazlı içecek, 150 kalori ve 40 gram yani 10 küp şeker içeriyor. 1 kutu karışık meyve suyu,155 kalori ve 36 gram yani 8 küp şeker içeriyor.

Mevsiminde tüketeceğiniz vitamin ve mineral deposu meyveler bağışıklık sistemini desteklemeye katkıda bulunur. Her gün mutlaka 2-3 porsiyon mevsim meyvesi tüketmek gerekiyor. Her zaman meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek önceliğiniz olmalı. Adı taze sıkma meyve suyu olsa bile, meyve suyu içtiğinizde meyve posasından yararlanmayıp 1 porsiyon ölçüsünden daha fazla meyve kullanıldığı için glisemik indeksi yüksek bir tercih yapmış oluyorsunuz.1 su bardağı portakal suyu içtiğinizde 3.5- 4 adet portakal tüketmiş olduğunuz anlamına gelir.

Aynı zamanda taze sıkılmış meyve suları bekletildiğinde birçok vitamin kaybı da gerçekleşir. Hiç meyve tüketmemektense meyve suyu içmek ancak o zaman tercih edilebilir. Ama bunu bir çay bardağı ile sınırlamak gerekir. Fazla tüketildiğinde günlük kalori miktarımızı aşma ve kilo alma riskinin yanı sıra hızla kan şekerini hızla yükseltme etkileriyle diyabet riski de ortaya çıkar.

Meyve ise, hem çözünmez hem de çözünür lif içeriğine sahiptir. Çözünmeyen lif bağırsak hareketlerini düzenlemeye, çözünür lif ise kan şekerinin düzenlenmesine ve kalp sağlığına fayda sağlar. Meyvenin içerisindeki çözünür lifler aynı zamanda gıdanın sindirim sistemindeki hareketini yavaşlatarak daha uzun süre tokluk hissedilmesine yardımcı olur.
Meyve ve sebzenin kendisini tüketmeli. Mevsimine uygun olanlar tercih edilerek her renk meyve ve sebzeden faydalanmalı. Her zaman olduğu gibi porsiyonu kontrol altında tutmaya özen gösterilmeli.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum