Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

TURUNCU SEBZE VE MEYVELERİN GÜCÜ

25 Mayıs 2024 - 17:57

Beta-karoten sarı, turuncu sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan A vitaminin öncüsüdür. Havuç, bal kabağı, kayısı, limon, portakal, Trabzon Hurması, şeftali beta karoten içeren besinlerdir. Beta karoten bir provitamin A karotenoididir ve vücut tarafından kolaylıkla A vitaminine dönüştürülür.

  • A vitamini eksikliğinde gece körlüğü!
        Turuncu havuçların içerdiği beta-karoten karaciğer tarafından A vitaminine dönüştürülerek, gözün loş ışıkta görmesini sağlayan rodopsini oluşturmakta ve retinanın ışığı duyarlı alanının etkinliğini arttırarak göz sağlığını koruyucu etki gösterir. A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, kuru, pullu cilt, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık görülebilir.
  • Turuncu meyveler kansere karşı koruyucu etkili!
       Son yıllarda yapılan farklı çalışmalar Beta karotenin özellikle akciğer ve mide kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ve immum cevabı artırdığını göstermiştir.
  • Fazla havuç yersek tenimiz turuncuya dönüşebilir.
Yazın uzun süre güneş ışığına maruz kalmak cilt sağlığımızı olumsuz etkiler,  beta karoten iceren besinler hücre yenilenmesini artırır ve cildi güneşten gelen UV ışınlarına karşı koruyucu etki gösterir. Ancak cilt sağlığının ve görünümünün korunması için gıdalar yoluyla beta karoten alınması, güneş koruyucu krem kullanmanın yerini tutmaz. Karoten açısından zengin besinlerin aşırı miktarda tüketilmesi, çocukluğumuzda ki fazla havuç yersek tenimiz havuca bezer inanışını destekler ve cildin rengi bir miktar değişebilir. Beta-karoten tüketimi azalınca cilt rengi normale döner.
  • Takviye yerine önceliğiniz besinler olsun.
Beta karoten yağda çözünen bir bileşiktir. Bu özellik bileşenin yağ ile birlikte tüketildiğinde emiliminin yükseleceğini ifade eder. Zeytinyağı ile tüketilen sebzeler de karotenoidlerin biyoyararlanımını artırabilir. Pişmiş havuç çiğ havuca oranla daha fazla karotenoid içerir. Beta karotenin doğal besin kaynaklarından alınması genellikle güvenlidir ve sağlığa birçok fayda sağlar. Ancak, yüksek dozda beta karoten içeren takviye almadan önce bir hekime danışmak önemlidir, özellikle de sigara içenler, asbeste maruz kalanlar veya özel sağlık durumları olan kişiler için. Bazı çalışmalar, sigara içenlerin ve asbeste maruz kalan kişilerin yüksek dozda beta karoten takviyesi alması durumunda akciğer kanseri riskinin artabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, bu gruplardaki bireylerin beta karoten takviyesi almaktan kaçınmaları gerekir, beta karoten içeren besinleri ise tüketebilirsiniz.




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum