Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

Uçakta Neden Domates Suyu İçilir?

08 Temmuz 2022 - 12:47 - Güncelleme: 08 Temmuz 2022 - 13:20

“Uçakta yolcular neden domates suyu içmeyi arzu eder?” sorusuna Alman Havayollarına ait bir firma bilimsel araştırma yaptırarak cevap aradı.  Araştırma sonucuna göre; domates suyu, havadayken, yerdekine göre daha farklı bir lezzet veriyor. Alçak kabin basıncı koku alma ve tad alma gibi lezzet duyularını değiştiriyor. Ekşi, tuzlu gibi aromalı içecekleri vücut daha az tercih ediyor, domates suyu ise tatlı geliyor. Bu nedenle de domates suyu günlük hayatta pek tercih edilmezken uçak yolcuları tarafından sıkça tercih ediliyor.

Domatesi uçak yolculukları dışında tercih etmek için de pek çok nedenimiz var. Zengin içeriği sayesinde pek çok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor. Domates,100 gramında 22 kalori içerir ve su oranı yüksektir. Domatese kırmızı rengini veren başta likopen olmak üzere karotenoidlerdir. Likopen vücutta kansere sebebiyet veren serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasında oldukça etkilidir. Domates ve kanser üzerine yapılan çalışmalarda prostat, rahim, mide, mesane, göğüs  kanserine karşı koruyucu  etkili olduğu görülmüştür. C vitamininden zengin oluşuyla, kardiyovasküler hastalıklara neden olan serum lipid oksidasyonunu önleyerek kolesterolü dengeler.

Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.  Nirosaminlere karşı kumarik asit ve klorojenik asit içeriğiyle vücutta sigaranın zararlarını azaltmaya yardımcı olur. A vitamini deposu olmasından dolayı gözler için çok faydalıdır. Oksidatif stresin azalmasını sağlamasından dolayı tip 2 diyabete karşı etkilidir.

Besleyici değeri; olgunluk aşaması, iklim şartları, sıcaklık, ışık, toprak, gübreleme, sulama ve yetiştiricilik sırasında yapılan diğer işlemler, hasat ve depolama koşullarına göre farklılık gösterebiliyor.

Domatesler olgunlaştıkça, içeriğindeki likopen miktarı da artar. Domatesin içindeki likopenin, yağda eriyen bir besin öğesi olmasından dolayı, yağ ve ısıyla etkisi daha da artar. Likopenin vücuttaki kullanımını arttırmak için üzerine biraz zeytinyağı eklemenizde fayda vardır böylece likopen daha iyi emilecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum