Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

UYKUSUZLUK TANSİYONU TETİKLİYOR

27 Haziran 2023 - 10:38

Tansiyon (kan basıncı), kalbin kanı vücudumuza pompalarken damar duvarında oluşturduğu basınçtır. Sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 120 mmHg ve diyastolik kan basıncının (küçük tansiyon) 80 mmHg olması en uygun tansiyon değeridir. Ancak bazı etmenler kan basıncının yükselmesine yol açar.

Bunlar, yaş, cinsiyet, yüksek miktarda tuz tüketimi, obezite, yüksek kalorili beslenme, düşük aktivite düzeyi, yorgunluk, stres, uyku bozuklukları gibi etmenlerdir. Tansiyon yükselmesi, kulak çınlaması, baş dönmesi, kusma, baş ağrısı, burun kanaması ve çarpıntı gibi belirtiler ile kendini gösterebilir. Bu belirtiler daha çok kişi uykusuz olduğunda ortaya çıkabilir.

Uyku düzenindeki olumsuz değişiklikler pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Uyku bozukluklarının yol açtığı sorunların başında hipertansiyon geliyor. Yüksek tansiyon zamanla kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi kardiyolojik sorunlara zemin hazırlayabilir.

Amerikan Nöroloji Akademisi’nin tıp dergisi Neurology’de yayınlanan çalışmada yetersiz uykunun hipertansiyon prevelansını arttırabileceği yönünde sonuçlar bulunuyor. Araştırmacılar uyku saatinin azalmasının kan basıncını akut olarak yükseltebileceğini belirtiyor. Her gece ortalama 7-8 saat uyku optimal düzey olarak belirtilirken altı saatin altına düşen uyku süreleri, artan hipertansiyon prevalansı ile ilişkili olduğu görülüyor.

Akdeniz diyetinin kronik hastalıkları önlemede rol oynadığını ve sağlığınıza birçok fayda sağladığından pek çok kez bahsetmiştim. Bunlardan biri de hipertansiyon. Akdeniz diyeti, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, mevsim meyveleri, yağlı tohumlar, kurubaklagil ve balık içeren bir beslenme programı, kan basıncı üzerinde olumlu rol oynuyor.

Hipertansiyon ve beslenme konusunda akıllara ilk gelenlerden biri de tuz tüketimi oluyor. Ülke olarak tuz tüketimimizin oldukça yüksek olduğunu söyleyebilirim. Günde ortalama 20 gram tuz tüketiyoruz. Oysaki günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı sadece 6 gram. Kronik hastalıkları önleyebilmek, tansiyonu kontrol altında tutabilmek adına Akdeniz diyetini tercih edebilir, fiziksel aktivite düzeyinizi artırabilirsiniz.

Stres ve sigaradan mümkün olduğunca uzak durulmalı.Uyku düzeni konusunda daha özenli olmalısınız.Düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırmayı da lütfen ihmal etmeyin.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum