Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

VÜCUT TİPİNİZ VE YAĞLANMA ŞEKİLLERİ

04 Haziran 2022 - 12:01 - Güncelleme: 06 Haziran 2022 - 09:40

Bel-kalça oranı (WHR) kullanılarak belirlenebilen vücut şekilleri vücudunuzdaki yağ dağılımının nasıl olduğu ile ilgili bize bilgi verir. Elma tipinde karın bölgesinde yağlanma yoğundur.

Bir mezura yardımıyla bel çevresi ölçüldüğü zaman erkeklerde 92 cm’in, kadınlarda ise 88 cm’in üzerinde çıkan değerler, vücut kütle indeksi normal olsa bile, sağlık açısından riskli anlamına gelir ve bu kişilerin mutlaka kilo vermesi  gerekir. Armut tipinde ise basen ve bacakta yağlanma çoktur. Bu kişilerde obezite riski ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski elma tipi vücuda sahip olan kişilere göre daha düşüktür. Genellikle östrojen miktarı yüksek olan bireylerde armut vücut tipi daha yaygın görülür.

Kum saatinde göğüs ve basen eşit oranda kalınlaşmış olup karın nispeten daha ince iken; cetvellerde (veya gazete tipi) omuz, bel ve kalça aynı oranda dümdüz bir şekilde genişlemiştir. Kişi hangi gruba dahil olursa olsun genel beslenme kurallarını yaşam tarzı haline getirirse fazla yağlarından kurtulabilir.

Uzun süre aç kalmak, öğün atlamak, bir öğünde tüketilmesi gerekenin çok altında besin tüketmek, tek tip beslenme vücutta dengesiz yağlanmaya özellikle basen ve karın bölgesinde yağlanmaya neden olur.

3 ana öğün başta olmak üzere, ara öğün yapmaya dikkat edilmeli ve her besin grubundan bir arada tüketmeye özen gösterilmelidir. Çoğu zaman diyet yapan bireyler tükettikleri çay ve kahve gibi ürünlerin suyun yerini tutacağını düşünür, aksine bu ürünler vücutta idrar söktürücü gibi çalışarak vücuttaki suyu atarlar.

Bu nedenle içilen her bir bardak çay ve kahve için ayrıca su tüketmek önemlidir. Aksi takdirde atılan su yerine konulmazsa vücutta ödem oluşumuna neden olabilir. Yemekler haşlama, fırında veya ızgara pişirme yöntemleriyle pişirilmeli. Yağda kızartma besinleri tercih edilmemeli. Aşırı şekerli gıdalardan kaçınılmalı. Çay, kahve gibi içecekleri şekersiz içmeye alışkanlık haline getirmek basit şeker alımınızı azaltmaya yardımcı olacaktır. Sebze ve meyve tüketiminizi mutlaka attırın böylece hem istediğiniz bedene hem de sağlığa kavuşmanız çok daha kolay.

Tuz tüketimini azaltın. Salamura besinleri suda beklettikten sonra tüketmeye çalışın. Doymuş yağ oranı yüksek (tereyağı, kuyruk yağı) besinleri daha az tüketin. Yeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytinyağı) almaya dikkat edin. Yağlı kırmızı et ve sakatat yerine yağsız kırmızı et, balık ve tavuk, kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye gibi) tercih edin. Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin de az yağlı olanlarını tercih etmeye özen gösterin.     
    

Fiziksel aktivite her vücut tipi için önemli. Daha fazla hareket etmek sadece kilo kaybına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda genel sağlığınıza iyi gelecektir.
Sağlık dolu günlere…

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum