Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YAĞLARIN DUMANLANMA NOKTASI

13 Aralık 2021 - 12:01

Dumanlanma noktası; ısıtılan yağdan duman açığa çıkmaya başladığı sıcaklık olarak tanımlanmaktadır. Çıkan bu duman, yıkımın bir göstergesidir. Yüksek sıcaklık ile beraber bir noktadan sonra trigliseritler yıkılmaya başlayarak gliserol ve serbest yağ asitlerine ayrılır.

Gliserol daha sonra çıkan bu dumanın temel bileşenlerinden olan akrolein adlı uçucu bileşiklere yıkılır. Yapılan birçok araştırma bu bileşiklerin sağlığa zararlı etkileri olduğunu gösteriyor. Dumanlanma noktası rafine edilen ve rafine edilmemiş yağlar olmalarına göre de değişkenlik gösteriyor.

Rafine yağ, trigliserid yapısında değişikliğe yol açmadan, yağın içindeki yapışkan maddelerin (fosfatidler) giderilmesi (degumming), serbest asitliğin giderilmesi, ağartma ve koku giderme gibi işlemlerle elde edilen yağdır.


Bazı yağların dumanlanma noktaları:
Naturel Sızma Zeytinyağı          160 °C
Rafine edilmemiş Ayçiçek Yağı        107 °C
Tereyağı                                   177 °C
Ceviz Yağı                                  221 °C
Fındık Yağı                                221°C
Rafine Ayçiçek Yağı                           232 °C
Rafine Mısır Yağı                              232 °C
Avokado Yağı                              271 °C

Sağlıklı yemekler pişirebilmek için; yağların dumanlanma noktasına dikkat etmek önemlidir. Yağların dumanlanma noktaları birbirinden farklı olduğu için her pişirme tekniği her yağ ile kullanılmaya uygun değildir. Yüksek sıcaklıkta pişirilecek yemeklerde dumanlanma noktası yüksek olan yağlar tercih edilmelidir.

Dumanlanma noktası düşük olan yağları ise yüksek ısıya maruz bırakmayacak şekilde yemek piştikten sonra eklemek, çiğ olarak salata, meze gibi yemeklerde kullanmak daha uygundur Toplum olarak salatalarda zeytinyağı kullanmak sağlıklı bir alışkanlığımız.

Yemeklerde ayçiçeği,  mısırözü, fındık yağı veya karışımlarını kullanabilirsiniz. Yağ önceden kızdırmamalı sebzeler ile aynı anda yemeğe eklenmeli. Sağlıklı tercihler ile yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.


Sağlık dolu günlere...
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum