Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

Yaşlanmaya Bağlı Sarkopeni Nedir?

18 Mart 2023 - 13:24

Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücut fonksiyonlarında değişik derecelerde kayıplar meydana gelir. Yaşlılarda kas erimesi, bu doğal süreçlerin en önemlilerindendir. Ergen bir kişinin total vücut ağırlığının yaklaşık üçte birini çizgili kaslar oluşturur.

30’lu yaşlardan sonra yıllık yaklaşık %1 civarında kas dokusu kaybı yaşanır. 70’li yaşlara gelindiğinde ise kas dokusu ve kütlesinin yaklaşık yarısı kaybedilmiş olur. Yaşlanmanın devamı ile birlikte bu kayıplar daha da artarak devam eder ve sarkopeni iyice hızlanır.

Kas erimesi, sadece yaşlılıktan kaynaklanmaz, bilinçsizce yapılan diyetler de kas kaybına yol açar. Kas kaybı yetersiz beslenme, yaş, genetik, fiziksel aktivite eksikliği veya bazı tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.

Kasları yeteri kadar kullanmamak da en önemli nedenlerinden biridir. Fizyolojik olan kas erimesi, düzenli egzersiz ve daha iyi beslenme ile tedavi edilebilir. Nörojenik kas erimesinin oluşumu biraz daha farklıdır ve sinir problemleri veya hastalıkları nedeniyle oluşur.

Nörojenik kas erimesi sorununda elektrik stimülasyonu adı verilen özel bir tür fizik tedavi ile tedavi edilebilir. Kas erimesini önlemek için yapılabilecek şeylerin başında sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gelir. Yeterli protein alımı kas kütlesinin korunması ve vücudun gereksinimini karşılaması için çok önemlidir.

Protein kaynağı olarak yumurta, yağsız peynir, yoğurt, yağsız kırmızı et, tavuk, balık gibi besinlerin tüketimi uygundur. D vitamini sağlıklı kas kütlesi için önemlidir, yaşlanma ile cildin 25-hidroksikolekalsiferol sentezi azalır. Güneşe çıkmama, çıkılan zaman veya maruz kalan vücut alanı sebebiyle D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini kaynakları güneş, yağlı balıklar ve süttür.
Aynı zamanda kalsiyum, selenyum, B12 kaynaklar da önem taşır. Obezite durumunda vücutta yağ kütlesindeki artış, sadece yağ dokusunda depolanmayarak aynı zamanda iskelet kasında birikebilen yağ asitlerinin artan üretimi ile karakterizedir. İdeal kiloda olmak her yaş grubunda sağlık açısından önem taşır. Sağlıkla yaşlanabilmek adına yeterli ve dengeli beslenmeli, sigara ve alkolden uzak durmalı, fiziksel aktive düzeyini yüksek tutmalıyız.




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum