Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YAŞLILARDA ANEMİ

19 Ağustos 2023 - 11:21

Demir eksikliği anemisi yani halk arasında bilinen adıyla kansızlık, yaşlılarda fiziksel aktiviteleri gerilettiği gibi kas gücünü de zayıflatıyor. Anemisi olan yaşlılar, olmayanlara göre üç kat daha fazla düşme riski ile karşı karşıya kalıyor. Bu hastalarda kırık vakası da artıyor. Türkiye'de 85 yaşın üzerindeki her üç erkekten ve her beş kadından birinde anemi bulunuyor.

Anemisi olan yaşlı bireylerde en sık görülen şikayetler; halsizlik, yorgunluk, en hafif günlük aktivitelerde nefes darlığı ve çabuk yorulma, baş dönmesi, bayılma olarak kendini gösteriyor. Yaşlılık döneminde görülen anemiye sadece demir içeriği düşük beslenme etken değil, fark edilmeyen kanamalar da anemi oluşumuna yol açıyor.

Fark edilmeyen kanamaların altında genellikle aspirin kullanımı ya da sıkça romatizmal ağrı kesici kullanımı olabilir. Ayrıca yine kalın barsak kanser ya da polipleri, mide kanseri, iltihabi barsak hastalıkları ve damarsal anormalliklere bağlı kanamalar fark edilmeden kanamayla demir eksikliği kansızlığına yol açabilir.

Her yaş grubu için kansızlık tedavi edilmesi gereken durum olsa da , yaşlılar için ayrı bir öneme sahip. Demir eksikliği, başka hastalıklar veya cerrahi müdahaleler için hastaneye yatan hastaların tedavi sürelerini de uzatıyor.

Doktor bu durumda ilaç tedavisine başlayacaktır. Demir eksikliğine bağlı anemilerde ağızdan demir preparatları kullanılarak tedavi mümkün. Aneminin derin olduğu durumlarda damardan uygulanan demir preparatları kullanılabilir.

Yeterli ve dengeli beslenerek anemi oluşumu önlenebilir veya ilaç tedavisi beslenme ile desteklenerek sağlıklı olunabilir. Haftada 1 gün kırmızı et, 2 gün kurubaklagil, 2 gün beyaz et ve 2 gün balık tüketimi B12 ve demir anemisini önlemek için yeterli oluyor.
Etin yanında C vitamini içeren bol limonlu yeşil salata tüketmek de demir emilimini artırmaya yardımcı oluyor. Kahvaltıda yumurta, pekmez, ara öğünlerde hurma, kuru üzüm, kuru incir tüketmek demir ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur. Demir eksikliği yaşıyorsanız, cay, kahve, kepekli ekmek ve kepekli ürünlerin tüketiminden uzak durmalısınız.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum