Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YEŞİL KAHVE

12 Şubat 2022 - 18:05

Coffea bitkisinin henüz kavrulmamış tohumları yeşil kahve olarak adlandırılır. Kahve, kuru veya yaş işleme yöntemiyle birkaç aşamadan geçtikten sonra üzerindeki kabuk ve zarı ayrıştırılır. Böylece yeşil kahve çekirdeği elde edilir.

Yaygın olarak kullandığımız kahve ise bu kahve çekirdeklerinin kavrulması ile elde edilir. Kahvenin lezzet ve aroma gibi karakteristik özellikleri kavrulma sırasında meydana gelir.

Yeşil kahve yüksek oranda antioksidan madde içerir. Yüksek antioksidan içeriği, fenolik maddelerin (klorojenik asit ve kafeik asit) konsantrasyonundan ve kavurma işlemi boyunca gerçekleşen Maillard Reaksiyonu sonucu oluşan melanoidinden kaynaklanır. İçerdiği klorojenik asit ve kafeik asit antioksidan özellikleri yanında antiibakteriyal ve antikanserojen etkiler de gösterir. Düzenli tüketimi Alzheimer ve Parkinson hastalığına yakalanma riskini düşürmeye yardımcıdır.

Yeşil kahvenin hafif antidepresan etki göstererek serotonin ve dopamin gibi sinirsel salgıların üretimine yardımcı olur. Kafeinin plazmada etki süresi 5-6 saat, vücuttan tam olarak atılması 48 saat sürer. Bu nedenle uyku sorunu yaşayanlar, kalp atım hızı yüksek olanların kahve tüketimlerinde dikkatli olması gerekir.

Hazırlama aşamasını farklılaştırabilirsiniz. Yeşil kahveyi klasik olarak kaynar suya ilave edip 5 dakika demlenmesini bekleyip içebilirsiniz. Tadının normal kahveye göre daha farklı olduğu ve hatta çoğu kişi tarafından zor tüketildiği bir gerçek.

Demlerken damak tadınıza uygun aroma verici tarçın, karanfil, hindistancevizi yağı gibi ilaveler yapabilirsiniz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum