Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YILDIZ ANASON

30 Temmuz 2022 - 13:37

Yıldız anason, yıldız biçiminde meyvesi olan, tadı anasona benzeyen ve ana vatanı Güney Batı Çin olan bir bitkidir. Kullanımı yaygın olan anason bitkisi ile yakın akraba olmamasına karşın anasona tadını veren anetol içerir. Anasondan daha ucuz olması sebebi ile anasonun yerine kullanımı son yıllarda yaygınlaşmıştır.

Örneğin Galliano ve Sambuca içkilerinin yapımında anasonun yerine kullanılır. Hem anason hem de yıldız anason, doğru kullanıldığı takdirde vücut üzerinde yararlı pek çok etkiye sahip olabilir. Anason ve yıldız anasonun farkı ise tıbbi amaçlar için kullanıldığında, her zaman analog olarak kabul edilemez bu baharatların kimyasal bileşiminde farklılıkları vardır.

 Limonata, çay ve kahveye koyabileceğiniz yıldız anason, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı ve anne sütü arttırıcı etkileri sebebiyle mükemmel bir baharattır.

Hint tıbbında hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı, karın ağrısı ve romatizmaya iyi geldiği için yaygın kullanılan bu baharatın içinde bulunan uçucu bir yağ olan anetol sayesinde iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

Suda kaynatıp içerseniz özellikle akciğer mukozal duvarı üzerinde yumuşatıcı etki gösterir. Tam tahıllı ve çavdar unu hamur işlerine eşsiz bir aroma vermek için hamura anason, rezene ve kimyon tohumu ekleyerek farklı lezzetler oluşturabilirsiniz.

Balık ve et yemekleri hazırlarken kişniş ve defneyaprağı ile birlikte öğütülmüş anason tohumlarının kullanabilirsiniz.  Ancak dikkat edilmesi gereken durumlar her bitki de olduğu gibi yıldız anason içinde bulunuyor.12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmasını tavsiye etmediğim yıldız anason, uzun süreli kullanımlarda kusma hatta baş ağrısına neden olabilir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum