Reklam
Reklam
Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YOĞURT KALP SAĞLIĞINI KORUYOR

15 Ocak 2022 - 10:43

Kalp damar hastalıkları, tüm dünyada ölümlerin birinci derecede nedenidir. Günümüzde dünya nüfusunun %25'inin kalp ve damar hastalığından etkilendiği ve her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği biliniyor. Küresel olarak, bir milyardan fazla insan hipertansiyondan (yüksek tansiyon) etkileniyor.

Yüksek tansiyonlu kişilerde ise kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklar (CVD'ler) daha büyük risk haline geliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde her 36 saniyede bir kişi kardiyovasküler hastalıklardan ölüyor.

Avustralya'da ise her 12 dakikada bir kişi. Türkiye’de ise 6 milyon hipertansiyon hastası var. Türkiye’de her yıl yaklaşık 200.000 kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu her 2,5 dakikada 1 kişinin hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Bu korkutucu rakamlar bizlere kalp sağlığını korumamız için bazı hatırlatmalarda bulunuyor. Sigaranın bırakılması, Akdeniz diyeti, düzenli egzersiz alışkanlığı, kilo kontrolü gibi yaşam tarzı değişiklikleri bu hatırlatmalar arasında yer alıyor.

Son yıllarda besinler ve hastalıklara karşı koruyucu potansiyel etkileri üzerine pek çok araştırma yapılıyor Bu çalışmalardan biri de yoğurt ve kalp damar sağlığı üzerine. Yoğurt tüketmenin obezite ve kilo American Journal of Hypertension’da yayımlanan bir çalışmada yüksek yoğurt alımının, hipertansif bireylerde düşük kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkili olduğu görülmüş.

Yüksek yoğurt tüketimiyle, kalp krizi geçirme riskinde yüzde 30’luk bir azalma bulunurken haftada iki porsiyondan fazla yoğurt tüketen katılımcılarda, takip süresi boyunca koroner kalp hastalığı veya felç riski yaklaşık yüzde 20 daha düşük bulunmuş. Görüldüğü üzere hem kalp sağlığı hem de diğer metabolik hastalıklara karşı koruyucu etkileriyle yoğurdu sofralarımızdan ve öğünlerimizden eksik etmememiz gereken besinlerden.

Yoğurt, protein, potasyum, kalsiyum, fosfor ve B2 ve D vitamininden de zengin oluşuyla kemik, diş sağlığını geliştirici ve koruyucu, kilo verme sürecinde tokluk sağlayıcı oluşuyla her yaş grubu için ayrı önem taşıyor.

Yoğurt içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde bağırsak mikroflorasını da düzenliyor. Sağlığınız için ara veya ana öğünlerinizde her gün mutlaka bir kâse yoğurda yer vermeyi ihmal etmeyin
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum