Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YULAF KOLESTEROLÜ DÜŞÜRMEYE YARDIMCI OLUYOR

24 Şubat 2024 - 16:57

Yulaf ezmesi, hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Yulaf ezmesi, içeriğindeki çözünür lif sayesinde sindirim süresini uzatarak kan şekeri seviyesinin dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar ve bu şekilde tokluk hissini artırır. Aynı zamanda Betaglukan içeriği sayesinde kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün kandaki seviyesini düşürmeye yardımcıdır.

25 gram yulafta yüzde 3 betaglukan bulunur. Araştırmalar günde 3 gram betaglukanın düzenli olarak tüketildiğinde; kolesterolde yüzde 10’a varan düşüş sağlayabileceğini gösteriyor. Yulaf aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır. Selenyum, vücut için önemli bir antioksidandır, astım ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, DNA tamiri ve özellikle kolon kanseri olmak üzere kanser riskini azaltır. 

Yulafın sindirimi uzun sürdüğü için, uzun süre doygunluk hissi verir. Yapılan bir çalışmada, kahvaltıda, şekerli kahvaltılık gevreklerle yulaf ezmesi tüketimi karşılaştırılmış. Sonuç olarak kahvaltıda yulaf tüketen kişiler öğle yemeğinde daha az besin tükettikleri görülmüş.

Yulaf ezmesi, 40 gramında 150 kalori ve 2 gram lif içerir. Yetişkin birey 4 yemek kaşığı (40 gr) yulaf ezmesini 2 dilim ekmek yerine tüketebilir.  Yulafı market rafında gördüğünüz haliyle tüketmek istemeyebilirsiniz, bu durumda kolay ve lezzetli formlar oluşturmak basit bir çözüm olacaktır.

Yoğurt ve dondurulmuş meyveleri blenderdan geçirin, renkli yoğurdunuzu yulaf ezmesi ile karıştırıp kaseye koyun. Üzerini kuru yemiş ile süsleyerek hem gözünüze hem midenize hitap eden sağlıklı bir kahvaltı öğünü yapabilirsiniz.


Burada dikkat edilmesi gereken, kuruyemiş ve kuru meyvelerden gelecek yüksek kalori miktarı. Eğer kişi kilo verme sürecinde ise porsiyon miktarına dikkat etmeli. Kahvaltıda yoğurt veya sütle tüketmenin yanı sıra sağlıklı kurabiyeler halinde de tüketebilirsiniz. Yulaf ezmesini ezilmiş muz ve tarçınla karıştırıp fırında 10 dk pişirerek ara öğünlerde sağlıklı kurabiyeler yapılabilirsiniz.

Hazır paketleri satın alırken sade yulaf ezmesi yazmasına dikkat edin. Genelde karışım ezmeleri yapımında meyve parçası yerine tatlandırıcı kullanılıyor. Her defasında dile getirdiğim gibi besin etiketi okuma alışkanlığı kazanmak sizi birçok hastalıktan uzaklaştıracaktır.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum