Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

ZEYTİNYAĞININ ZENGİN İÇERİĞİ

18 Aralık 2022 - 17:30 - Güncelleme: 18 Aralık 2022 - 17:30

İnsanlık tarihinde uzun yıllardır en önemli besinlerden biri olan zeytinyağının vücuda birçok olumlu etkisi bulunuyor. Zeytinyağını, ayçiçek, mısır, kanola gibi diğer bitkisel yağlarla karşılaştırıldığında daha çok sağlığı destekleyen etkilerinin olduğu pek çok çalışmayla ön plana çıkıyor.

Zeytinyağının kalp hastalıklarından kansere, cilt hastalıklarından beyin sağlığına olan faydalarını biliyoruz. Birçok konuda faydalarını artık bütün dünya bilim otoriteleri kabul ediyor. Bu yazımda sizlere, zeytinyağını bu kadar çok önemli kılan onu diğer yağlardan ayıran zengin içeriğinden bahsedeceğim.

Zeytinyağı; %9 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %77 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %14 oranında doymuş yağ içerir. Zeytinyağının ana fenolik bileşenlerinden biri olan hidroksitirozol, en güçlü doğal antioksidanlardan biridir. Bu bileşik koenzim Q10'dan iki kat, yeşil çaydan 10 kat daha güçlü bir antioksidandır.

Mide asidine dirençli bir fenolik bileşik olan hidroksitirozol, vücutta yüzde 99 oranında kullanılabilir. Zeytinyağının zengin içeriklerinden bir diğeri de oleokantal adlı bileşiktir. Oleokantal, melanoma, prostat, meme, karaciğer ve kolon kanseri yapan hücrelerinden temizleyen güçlü bir bileşiktir.

Yağda çözülebilen bir antioksidan molekül olan tokoferol, serbest radikalleri yok eder, inflamasyonun neden olduğu kanser, kalp damar hastalıkları, romatoid artrit, alzheimer, parkinson gibi hastalıklardan korunmadaki metabolik süreçlerde rol alır. Reklamlardan hatırlayacağınız üzere zeytinyağı zengin oleik içeriğine sahiptir.

Oleik asit kardiovasküler hastalıklar için risk faktörü olan kan trigliserit ve kolesterol düzeylerini azaltır, tansiyonu düşürür. Cilt sağlığı üzerine etkileriyle ön planda olan zeytinyağı bunu E vitamin ve skualen içeriğine borçlu. Zeytinyağının yapısındaki skualen maddesi; deri kanserinin ve karaciğer yağlanmasının önlenmesinde etkilidir.
 
Soğuk presleme yöntemiyle doğal olarak elde edilen sızma zeytinyağını tercih etmeyi ve zeytinyağını sağlıklı beslenmenizin önemli bir parçası haline getirmeyi ihmal etmeyin.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum