Mehmet Kıyak

Mehmet Kıyak

[email protected]

HUKUK DEVLETİ NEDİR?

19 Ağustos 2023 - 11:21

Kendi kendime, sen köşe yazarı, hele gazeteci değilsin, bir hata yapmadan şu internete bak komutundan sonra. Hukuk devleti nedir diye baktım.

İnsan haklarına saygı gösteren, koruyucu adaletli bir hukuk sistemi kurup kendini yükümlü sayan, uyan, bağımsız yargının denetimine bağlı olan devlet demekmiş. Ara sıra bakmak yurttaşlık görevi.

İki ay önce de anlamına bakmış, yüksek voltaj önce televizyonumu sonra umut ve cesaretimi yakmıştı. Sadece benim mi, şehir merkezinde belirli bir kesim yüksek voltajdan zarar görmüştü. Asıl sorumlu fırtına ve trafoya düşen yıldırım. Gelen yanıt: bizden kaynaklanan sorun değil. Oysa servis raporu ortadayken. Fırtına ya da trafoya düşen yıldırım yerine nereyi hedef gösterdikleri belli değil.

Sen misin dalga geçen? Bir avukata belgelerle başvururum. Çok geçmeden. Avukat;
-Abi kazanmamız çok zor, şirketin Ordu’da çok kuvvetli avukatları varmış karar hep tüketicinin lehine çıkmıyormuş.
-Biz haklıyız.
-Tamam deneyelim istersen, o zaman bilirkişi heyetine 8500 lira yatırmamız gerekiyor.
Şimdi korktum, bir de bilirkişi çıktı. emeklinin maaşı yeter mi? Başkandan ödünç almayı mı denesek. Avukatın ücretini hiç konuşmadık.

Eskiden hükümet konağının içindeydi nüfus, tapu, mahkemeler maliye. Yakındı bana arada çağırılar çalınan bakır kalay bilirkişi olarak değerini söyler imzamı atar işime dönerdim. Uzun yıllar bu böyle sürdü. En sonunda artık başkası gelsin dediğimde olur mu paranı alacaksın dediler. Ben şimdiye kadar devletim bilirkişi olarak çağırdı para almadan geldim. Yardımcı oldum. Parayı biri alıyordu sesimi çıkarmazdım.

Hukuk mu o günden bu güne bilirkişilerin dışında, içi aynı. Eskiden pantolon alındığı zaman payına bakılırdı, uzun olan tercih edilir, çeker ya da boy uzarsa payından paça uzatılırdı. Kafası esen vekil sayısını artırıyor. Acaba bu ütülü, traşlı, yakışıklı kalın adamlar meclisin saçağından ayrılan paydan yer bulabiliyorlar mı? Fazlası gereksiz.

Hukuk devleti mi? Kime saygı gösteriyor, kimi koruyor, kime karşı adaletli, kime karşı yükümlü. Bilim canlıların genetik kodunu çözmüş, daha da ileri giderek canlıları yeniden tasarlamanın taslaklarını geride bırakırken, biz bırak hukukun genetiğini, gözümüzün içine giren sorulara, sorunlara yanıt bulamıyoruz.

Yanıtımı buldum, benimki de sorun mu?


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum