"YENİ BİR ÜNYE" PROJESİNİN MÜZAKERE HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Eğitimci Hasan Öz tarafından derlenen ve 27 Haziran'da Ünye'de tanıtımı yapılan "2040" kitabında yer alan maddi ve manevi kalkınma projelerinin müzakere toplantılarının hazırlıkları başladı.

"YENİ BİR ÜNYE" PROJESİNİN MÜZAKERE HAZIRLIKLARI BAŞLADI
01 Ekim 2021 - 15:03
11 kişilik heyet ilk toplantısını yaptı. Ekim sonunda Ünye'de projeler üzerine müzakere toplantısı yapılacak.
 
 
Ünye'de 27 Haziran'da tanıtımı ve dağıtımı yapılan 2040 Kitabının içinde yer alan maddi ve manevi kalkınma projelerinin öngörülen müzakere toplantısına hazırlıklar başladı.
Kitabın dağıtımı sırasında yapılan değerlendirme konuşmalarında katılımcılar, kitabı okuyacaklarını, inceleyeceklerini ve önerilen toplantılarla müzakereye hazırlanacaklarını belirtmişlerdi.
 
Ünyeliler Yazdı, 2040, Kar Tanelerinden Gökkuşağına, Başarıların Romanı Kitabının tanıtım ve dağıtım programından sonra üç ay Ünye, Fatsa ve Ordu'da çalışmalarına, tanıtımlarına, kitap dağıtımına devam eden Mustafa Hasan Öz, aynı zamanda kitabı alanların okumaları ve değerlendirmeleri için de çaba sarf etti.
 
Ordu çapında ve ulusal çapta medya ile de temaslar ve bilgilendirmeler yapan Öz kitabın ve içeriğinin kamuoyuna aktarılması için de büyük çaba sarfetti.
 
Bütün bu çalışmaları aralıksız üç ay her gün yapan Hasan Öz nihayet müzakere toplantısı için kolları sıvadı ve davet ettiği on kişilik grup ile toplantı hazırlık heyeti oluşturdu.
Yeni Bir Ünye Projesi Müzakere Toplantısı Hazırlık Heyeti belirlenen gündem ile toplanarak kararlar aldı ve Ekim ayı sonunda büyük toplantıya hazırlık çalışmalarına başladı.
 
Sivil Toplum Kuruluşları ve Dernekler Ofisi'nde yapılan toplantı heyetinde şu şahıslar yer aldı.
Adnan Sobi
(Ünye STK Platformu Dönem Sözcüsü ve Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı)

Ahmet Derya Varilci
(Ünye Yerel Tarih Grubu Yöneticisi, Köşe Yazarı, Araştırmacı)

Ahmet Kabayel
(Ünye Yerel Tarih Grubu Yöneticisi, Araştırmacı, İş Adamı)

Ali Öztürk
(Gazeteci, Ünye Kent Gazetesi Sahibi, Canik Ünye Gazeteciler Derneği Başkanı, İş Adamı)


Alparslan Öz 
(Kızılay Başkan Yardımcısı, Ünye Sanat ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı)


Hakan Korkmaz
(Ünye Flash Fm Radyo Sahibi, Ünye Radyocular Derneği Başkanı)


Hasan Çalışkan
(Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı ve Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı)

Musa Özgür Kıroğlu
(Eğitimci, köşe yazarı, Kalemder Başkanı)

Mustafa Hasan Öz
(Eğitimci, Yazar, Yönetici, 20. Dönem Ordu Milletvekili)

Osman Sarıkahraman 
(Ünye Ziraat Odası Başkanı)

Yakup Halıcı
(Mimar, Köşe Yazarı)
 
Toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesinden önce üyeler genel görüşlerini ve düşüncelerini açıkladılar. Ortak kanaat oluşturulan tespit, temenni ve görüşlerin özeti şu şekilde oldu:
 
* Bu güne kadar bir çok toplantı ve kampanyalar yapıldı. Bu çalışmaların bir kısmında güçlü birliktelikler oluşturulunca başarılı olundu, bir kısmında güçlü birliktelikler oluşturulamadığı için sonuç alınamadı. Bundan sonra ilk yapılacak şey güçlü birliktelikler oluşturulmalı,istikrarla ve ısrarla bu devam ettirilmelidir. Başarılı adımlarda da yanlış yapılan işleri engellemelerde de bu güç birliği sürekli canlı tutulmalıdır.
* Kentimizin sahibi sadece mülki amir, merkezi yönetim ve yerel yöneticiler değildir. Tüm icraatler kent halkının bilgisi ve ortak desteği ile şeffaf bilgilendirmelerle yapılmalıdır. Böyle olursa sahiplenme ve destek çoğalır, yanlışlar ve itirazlar azalır, başarı daha yüksek olur. Bu bilinci yaygınlaştırmamız için çaba göstermemiz gerekmektedir.
* Geleceğimizi planlarken ve yatırımlarımızı yaparken, tarihimizi, kültürümüzü, doğamızı, eserlerimizi ve değerlerimizi koruyarak planlamalı ve bu konuda da bilinç oluşturmamız gerekmektedir.
* Bu güne kadar kaybettiklerimizden ders alarak, bundan sonra güzelliklerimizi ve değerlerimizi kaybetmemek için seferber olmalıyız, inançlı olmalıyız, vazgeçmemeliyiz ve mücadele etmeliyiz. Bilinçli kent olmaya gayret etmeliyiz.
*Sivil Toplum Kuruluşlarını çoğaltmalıyız, rakip çalışmalar yerine daha güçlü ve çok STK örgütlenmeleri yoluna girmeliyiz, STK'ların kentin meselelerine daha fazla sahip çıkmalarını sağlamalıyız.
* Tüm bu çalışmalarda Ünye'mizi düşünmeli, geleceğimizi düşünmeli, cesur olunmalı, bedel ödemeli ve azmin zaferi gösterilmeli, neslimize daha güzel bir şehir armağan edilmelidir.
 
 
 
TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR
Yapılan hazırlık toplantısının ilkinde şu kararlar alındı:
1- YENİ BİR ÜNYE MÜZAKERE TOPLANTISI Ekim ayı sonunda, perşembe veya cuma günü uygun bulunan bir salonda, saat 16.00'da başlatılacak.
 
2- Toplantıya çağırılacakların listesi üyeler tarafından istişare edilerek hazırlanacak. Listede bulunan şahısların davet çalışması, üyeler arasında görevlendirilenler tarafından yapılacak.
 
3- Davet edileceklere ulaştırılacak bir bilgilendirme dosyası hazırlanacak
 
4- Toplantı salonu düzenleme ve organizasyonu Alparslan Öz Bey tarafından yapılacak.
 
5- Müzakere Toplantısı Gündemi heyet tarafından gelecek toplantıda hazırlanacak.
Toplantıda hazırlık heyeti karşılama yapacak, toplantıda heyet divanı oluşturacak ve toplantıyı Osman Sarıkahraman Bey yönetecek. Belirlenecek şahıslar da tutanak tutacak.
 
6- Tanıtım Faaliyetleri Ali Öztürk Bey tarafından yapılacak ve görsellerin hazırlanması Ahmet Selim Tuncer Bey'den rica edilecek.
 
7- Toplantıya hazırlık çalışmalarının bütçesi belirlenecek, temini ve  takibi heyet tarafından yapılacak.
 
8- Bir sonraki toplantı 5 Ekim 2021 Salı günü aynı yerde saat 11.00'de yapılacak.
 
NELER OLMUŞTU?
 
YENİ BİR ÜNYE,Maddi ve manevi kalkınma taslak projelerinden oluşan bir teklif dosyası hazırlayan Mustafa Hasan Öz, daha sonra bu teklif ettiği projeler gerçekleşmiş gibi azmin zaferi hikayelerinden oluşan 2040 romanını yazmış ve Ordu çapında dağıtımını yapmıştı.
 
Kitapta Ünye'nin tarihini, geçmişte yaşanan önemli ve ilginç olayları, Ünye'nin bugünü ile ilgili bir kısım önemli bilgileri de yerleştiren Öz, devamında teklif ettiği projeleri tamamlanmış gibi akıcı bir üslupla anlatmıştı. Sonunda Yeni Bir Ünye Projesini, Yeni Bir Ordu, Yeni Bir Türkiye projesi olarak öneren yazar ÖZ, kitapta mesleği ve meşgalesi ne olursa olsun herkesin istifade edebileceği çok önemli, bilgilerin olduğunu açıklamıştı.
 
ÖZ'ün Ünyelilerin katkıları ile hazırlayıp yayınladığı kitap, muhteviyatı bakımından özgün ve bu alanda tek kitap olarak değerlendiriliyor.
 
PROJELER NELERDİ?
 
2040 Kitabında yapılacak müzakere toplantısında önerilen proje taslakları şu başlıklardan oluşuyor:
 
"PROJE ANA BAŞLIKLARI:
1. EKONOMİK KALKINMA VE ÜRETİM
2. HUZUR, BARIŞ VE KARDEŞLİK
3. AHLAK VE MANEVİYAT
4. DAYANIŞMA
5. ÖRNEK TOPLUM
6. ÖRNEK ŞEHİR
7. İLKLER
8. TEKLER
9. ENLER
 
PROJELERİN TASNİFİ:
1.​EKONOMİK KALKINMA VE ÜRETİM
A. Fındık
B. Fındıkkabuğu (Aktif Karbon)
C. Alternatif ürünler
D. Hayvancılık
E. Kooperatifler
F. Sermaye ortaklıkları
G. Fabrika ve atölyeler
H. Enerji projeleri
I. Rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanma
J. Evlerde üretim
K. Mesleki eğitim, kurs, teşvik ve destekler
 
2.​HUZUR, BARIŞ VE KARDEŞLİK
A. Topyekûn moral, kardeşlik, sevgi-saygı eğitimleri
B. Huzur toplantıları
C. Birlikte sosyal hayat etkinlikleri
D. Aileler, çocuklar, kategorilere göre insanlar buluşması ve etkinlikler
 
3.​AHLAK VE MANEVİYAT
A. Eğitimler
B. Seminerler
C. Konferanslar
D. Kurslar
E. Etkinlikler
F. Kampanyalar
 
4.​DAYANIŞMA
A. Önce dayanışma, paylaşma ve hayırsever bilinci eğitim ve seminerleri
B. Dayanışma sivil toplum kuruluşların faaliyetlerini Ünye özelinde genişletme
C. İhtiyaç sahiplerinin tespit edilip çarelerinin aranması ve ilgililerle buluşturma.
D. Sıkıntısı bulunan şahıslar için durumuna göre danışma ve çözüm merkezleri oluşturma
E. Herkesin onurunu koruyarak dayanışma faaliyetleri planlama  
 
5.​ÖRNEK TOPLUM
​Toplum olarak yapılan faaliyet, etkinlik, hareket, kampanya gibi her alanda örnek teşkil edecek kadar fedakârlık, başarı, azim, birlik gösterilmesi ve dalgalar halinde yayılabilecek örneklik ortaya konması.
6.​ÖRNEK ŞEHİR
​Bütün bu özel projelerde ortaya konacak başarılarla markalar oluşturmak, tescil edilecek projeleri yaymak, yaşanabilir örnek şehir ilan edilmek.
7.​İLKLER PROJESİ (ORDU’DA, KARADENİZ’DE, TÜRKİYE’DE, DÜNYA’DA)
A. İlimizde olmayan; Ünye’de uygulanabilecek yepyeni bir şeyler bulup ilkler ortaya konmalı, uygulamalı ve ilan edilmelidir.
B. Ülkemizde olmayan yepyeni bir şeyler bulup ilkler ortaya konmalı, uygulamalı ve ilan edilmelidir.
C. Dünyada olmayan yepyeni bir şeyler bulup ilkler ortaya konmalı, uygulamalı ve ilan edilmelidir.
 
8.​TEKLER PROJESİ
A. İl çapında, bir tek Ünye’de bulunan bir şeyler oluşturulmalıdır.
B. Ülke çapında bir tek Ünye’de bulunan bir şeyler oluşturulmalıdır.
C. Dünya çapında bir tek Ünye’de bulunan bir şeyler oluşturulmalıdır.
 
9.​ENLER PROJESİ
A. İl çapında en büyük, en yüksek, en verimli, en güzel, en başarılı, en sağlam, en değerli gibi bir şeyler oluşturmalıdır.
B. Ülke çapında da enlerimiz olmalıdır.
C. Dünya çapında da enlerimiz olmalıdır."
 
AMAÇ NEDİR?
 
YENİ BİR ÜNYE Projesi ile ilgili amaç 2040 Kitabında şu şekilde anlatılıyor:
“Amacımız, maddi ve manevi açıdan şehrimizi kalkındırmak ve mutlu, huzurlu bir toplum olabilmektir. Bu başarıyı diğer toplumlara örnek oluşturabilmek için tüm kurumları ve ilgi duyan tüm insanları ile ülkemizin en müreffeh şehri ÜNYE, yani YENİ BİR ÜNYE ortaya çıkarmak için bir araya gelmek, organize olmak, çalışmak, projeler üretmek, en uygun projeleri hayata geçirmektir hedefimiz. Bu çalışma tam bir kalkınma seferberliği olacak ve hiçbir siyasi mülahaza barındırmayacak, tamamen sivil ÜNYE KALKINMA PROJESİ olarak yürütülecektir.
YENİ BİR ÜNYE Projesine başlamak için ilk yapılacak iş şudur: Projenin anlatılması için özel bir istişare toplantısı düzenlenecek. Toplantıya kaymakam, belediye başkanı, parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu başkanları, eski belediye başkanları, Ünyeli eski milletvekilleri, eşraftan önder şahsiyetler ve ilgi duyabilecek şahsiyetler davet edilecek.
İlk toplantıda PROJE sunumu yapılacak ve istişare edilerek projenin yürütülmesi yetkisi ile bir TERTİP HEYETİ oluşturulacaktır.
Bundan sonra çalışmaları bu heyet belirler, görevlendirmeleri bu heyet yapar, takibi bu heyet yürütür.
Tertip Heyeti, bir başkan, bir başkan yardımcısı ve birlikte karar vereceğimiz sayıda üyelerden oluşacaktır. "
ÇALIŞMALARDA PRENSİP VE DİSİPLİN
Kitapta ayrıca bu çalışmalar yapılırken prensip ve disiplin önerileri de ortaya konmuş ve şu şekilde açıklanmış:
 
"PRENSİPLERİMİZ VE DİSİPLİNİMİZ HAKKINDA ÖNERİLERİMİZ:
1) Yeni Bir Ünye Projesine dâhil olup çalışma yapacak her fert sadece ÜNYE için odaklanacaklar. Hiçbir siyasi ve şahsi ikbal söz konusu olmayacaktır, siyasi ve ideolojik hedefler gözetilmeyecektir.
2) Çalışmalarda destek alınabilecek her şahıs ve kurum peşine düşülecek, devreye sokulmaya çalışılacak ve kendilerinden ÜNYE dışında hiçbir talepte bulunulmayacaktır.
3) Geçmiş tarihten bu güne birçok zaman ortaya konabilen ÜNYE için birlikte hareket etme özelliği zirveye çıkarılacak ve bu çalışma modeli ile tüm ülkemize örnek olunacak, bu güzel gelişmenin dalgalar halinde ülkemize yayılması da sağlanacaktır.
4) Özellikle sivil toplum kuruluşlarımız rutin faaliyet alanlarına ilaveten ÜNYE için özel ve faydalı projeler üretecek ve uygulamaya koyacaktır. Ayrıca bu kuruluşların bazen güçleri birleştirilecek ve bu enerji ile daha büyük projeler üzerinde çalışmalar yapılacaktır.
5) Tüm bu çalışmalara dünyanın neresinde olursa olsun, tespit edilebilen bütün Ünyelilerin katılması için gayret gösterilecektir.
6) Başımıza gelmesinden korktuğumuz en kötü şeylere değil, başımıza gelmesini istediğimiz en güzel şeylere odaklanacağız ve azmin zaferi efsanemizi göstereceğiz.
7) Ünye’nin her yönüyle özelliklerinin araştırılması ve analizi yapılacak, amaca ulaşmak için bu raporların yardımı ile projeler üretilecektir.
8) Her proje için ekipler kurulacak ve profesyonel kurum ve şahıslardan destek alınacak bütçeler oluşturulacaktır.
9) Projelere yurt içi ve yurt dışından bütçe desteği aranacaktır."

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum