Ünye de Betonlaşıyor

Coşkun Özbucak cozbucak52@hotmail.com

Geçen hafta Ünye’deydim. Sokaklarında, caddelerinde gözlemlerde bulundum. İlk dikkatimi çeken, pazar olarak bildiğim yerde bembeyaz bir blok binanın yükselmiş olduğunu görmem oldu. İşyerleri var, insanlar banklarda oturuyor. Bir gereksinim olarak zorunlu bir bina mı yoksa “çok bilenlerin” ben yaptım oldu anlayışıyla yaptığı bir beton yığını mı bilmiyorum. Dışardan biri olarak değerlendireceğim

Bir çalışmayı yalnızca nokta olarak yani projenin kendisi olarak mı değerlendireceğiz yoksa bütüncül ilçenin genelini kapsayan bir biçimde mi? Asıl olan da bu. Yalnızca binaya bakıp değerlendirirsek “güzel” denebilir. Modern bir işyerin bloğuna kim hayır derki… İlçenin bütünlüğü içinde değerlendirdiğimizde bu blok bina Ünye’nin kalbine saplanan bir hançer olmuş.
           
Şehircilik planı beş-on yıl için yapılmaz. 50-1000 yılın hesabı yapılır. 15 yıl sonra Ünye’de nefes alacak yer kalmayacak. İlçe deniz kenarında olmanın avantajını yaşarken bu tip projelerle dezavantaj haline getiriliyor.

Ünye, Ordu merkezin (Altınordu) bir kopyası aslında. Ancak Altınordu gibi betonlaştırılıyor. Bu beton seviciliğini anlamış değilim. Yeşil alan sözcüğünden bile korkulduğunu şaşkınlıkla izliyorum.

Ünye’de Akkuş yolunun yanında tartışmalı bir bina da yapıldı. İlçelerde bazı bina gereksinimleri olabilir. Oluyor da. Ancak ne tür binalar nerelere yapılır iyi hesap yapmak zorundayız. Hatta bazı yasalar da var. Örneğin AVM’ler merkez dışında olması gerekir. Bu hem küçük esnafı korumak hem de şehir trafiğini rahatlatmak için önemli bir kural. Bu kurala uymamak da alışkanlık haline geldi.

Şimdi hem Ünyeli değilsin hem de Ünye’deki işlere karışıyorsun diyenler olabilir. Ne yapayım. Gördüğüm yanlışı görmezden mi gelseydim. Bu da bana uygun bir davranış değil.

Meydan beton, Büyük Cami yanındaki alan beton, ortada Orta Cami’nin ön caddesindeki meydan beton. Yani betonlaşma hızlanmış. Yeşil Ünye beton Ünye olmuş desem “suç mu” işlerim. Fındık bahçelerini “yeşil alan” olarak mı görüyorlar acaba?

Sonra Fatsa’ya geçtim. Fatsa’nın Ünye’den farkı yok. Yeni olarak yapılan her yerde beton egemen hale gelmiş.
           
Fatsa’da da Ünye’de de insanların toplu olarak oturup çay içtiği, sohbet ettiği yerler dev ağaçların altındaki çay ocakları ve banklar. Bu bilinerek yeşil alanlar çoğaltılmalı.