Coşkun Özbucak

Coşkun Özbucak

ÇİZGİ
[email protected]

ÜNYE'NİN TEPESİNDEKİ BOMBA

18 Aralık 2022 - 14:21

Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırması yapan işletme nedeniyle yaşananlar ve tartışmalar biliniyor. Suların kirliliği en çok öne çıkan tehlike. Orman ve tarım arazilerinin yok edilmesi bu yazımın kapsamı dışında.

Maden ve enerji yatırımları adıyla yapılanlar nedeniyle ekosistemin yok edildiğini yıllarca dile getiriyoruz. Yetmiyor; HES, taş ocakları, deniz dolgusu; derelerin ıslah adıyla betonla hapsedilmesi, dereden kum ve çakıl alınması ile de tehlike büyüyor.

Fatsa’daki maden alanının sonuçlarını burada tartışmayacağım. Ancak vurgulamak gerekir ki, Fatsa’nın tepesinde BOMBA yerleştirildi. Peki, Ünye’nin tepesindeki BOMBAdan haberiniz var mı?
           
Bomba, ekosistemi bozan, suları kirleten işletmedir. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Çaybaşı İlküvez’e yapılan çöp tesisinden dolayı yaşananlar Ünyeliler tarafından biliniyor mu acaba?
           
Bir ayı geçmiyor, bana alandan fotoğraf ve görüntü gönderiliyor. Çöp tesisinin suları kirletmesi ve çöplerin yollarda ve orman içinde dağılmış biçimde oluşlarını gösteren belgeler. Dilekçeler veriliyor, ceza kesiliyor ancak değişen bir şey yok. Aynı kirletme devam ediyor. Geçen hafta suların kirletilmiş fotoğrafları ve videosu yeniden gönderildi.
           
Çöp tesisi yapılırken İlküvezlilerin mücadelesini, direnişini görmek istemeyen oldu mutlaka. Hatta çöp tesisi yapılıyor, neden karşı çıkılıyor, diye tepki gösterenler de olmuştur. Oysa kimse çöp tesisine karşı çıkmıyor, yapılması gerekiyor mutlaka. Ama yeri uygun değil. Su kaynağının ortasına, orman kesilerek en yüksek tepeye çöp tesisi yapılamaz, diyeydi tüm itirazlar. İtiraz edenler haklı çıktı. Sonuç ortada. Suların kirletilmesinin, rüzgarla her tarafa çöplerin dağılmasının önüne geçilemiyor-geçilmiyor.
           
Şimdi Ünyeliler düşünmeli. İlküvez’deki dereler nereye akıyor? Damlaya damlaya göl oluyor. Derenin kirletilmesi bugün Ünyelilere zarar vermeyebilir. Yarın ne olacak? Toprağa ve dereye karışan bu kirli sular öncelikle İkizce ve Ünye’yi tehdit edecek.
           
Çaybaşı İlküvezliler çöp tesisinin çevreyi kirletmesi nedeniyle açtıkları dava sürüyor. Ünyelilerin belki bundan da haberi yoktur. Yarın suların kirletilmesinin boyutu büyümeden İlküvez’deki BOMBAya dikkat çekmek gerekiyor.
           
Bugün tehdit uzak diye tehdit altındakilere sahip çıkmayanlar yarın tehdit kapıya dayandığında yanında kimseyi bulamaz. Fatsa’daki BOMBA Ünyelileri nasıl yakından ilgilendiriyorsa, İlküvezdeki BOMBA da Ünyelileri yakından ilgilendirmeli.


           

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum