ÜRETİCİ NE ZAMAN KONUŞACAK?

Coşkun Özbucak cozbucak52@hotmail.com

Fındık sezonu başladığından günümüze kadar yapılan açıklamaları ve televizyonlardaki konuşmaları değerlendirdiğimizde üretici temsilcisi olarak kabul ettiğimiz kuruluşların konuşmasıyla fındık ticareti yapanlar ve onların adına konuşanları karşılaştırdığımızda üretici temsilcilerini “yok” olarak değerlendirebiliriz.

Konuşmalara ve açıklamalara bakıldığında üreticinin emeği ve ürününün değeri ne olmalı diye konuşanların gazete ve televizyonlarda yer alması bir elin parmakları kadar yok. Sabah akşam ihracatçılar, tüccarlar ve temsilcilerinin rekabetleri gündem oluşturdu. Tek suçlu Ferrero olarak ilan edildi ve asıl sorumlular gizlenmeye çalışıldı.

Ferrero’nun açıkladığı fiyat üzerine fırtınalar koparıldı. Yabacı sermaye olarak piyasaya egemen olan Ferrero silah zoruyla mı geldi ve piyasayı kendine göre şekillendirdi? Soralım: Yabancı sermayeyi davul zurnayla davet edip karşılayanlar kimler? Yabancı tekellerin şirketleri, bankaları satın alabilmesinin yolunu kimler açtı? Sermaye piyasasına yabancı tekellerin egemen olması için yasaları kimler çıkardı? Hepsine verilecek yanıt İKTİDAR değil mi?

Fındık politikasında “serbest piyasa” kuralını kimler yasalaştırdı? Fiskobirlik’i kimler işlevsizleştirdi? TMO’yu devreye sokup yalandan alım politikası uygulayan kimler? TMO’nun ürünün hepsini değil de sekizde birini almasıyla yerli ve yabancı tarım-gıda tekel ve şirketlerinin fındık fiyatını düşük tutmasının olanağını kimler sağladı?
           
Sorular çoğaltılabilir. Bu kadarı yeter. Fındık alıcılarının tartışmalarında fiyatı yükseltme üzerine bir sözcük duydunuz mu? Hesapları, daha ucuza nasıl alabiliriz üzerine olmadı mı?
           
Ferrero’yu aklayabilir miyiz? Hayır. Fındık üreticilerinin emeğini ve ürününü ucuza kapatıyor da diğerleri değerini mi vermek istiyor? Yani suçlu arayanlar at gözlüğünü takarak bakmasın. Geniş bakarlarsa SUÇLULARI görürler.
           
Suçlular:

En başta iktidar. Fındık fiyatını maliyeti seviyesinde açıklamamasından, TMO’nun fındığın tümünü almaya yönlendirmemesinden, şirketler lehine yasalar çıkarmasından dolayı iktidar suçlu.

Yerli ve yabancı fındık alıcıları suçlu. Karlarını en yüksek seviyeden hesap yapan ihracatçılar, tüccarlar suçlu. Fındığı ucuza almanın peşindeler.
Tarım ve gıda tekellerinin siyasi sözcüleri. Algı operasyonu yapmak için gerçekleri örten açıklamalar yapmaları nedenle suçlular.

Üretici örgütleri gereği kadar ses çıkarmadılar, suçlular. Üreticiler yan yana gelip seslerini yükseltmediler suçlular. Ürününün değerini belirlemek için başkalarından umut etmelerinden dolayı suçlular.

Fındık politikaları konusunda; nerede yanlış yapıldığını, eksikliğin ne olduğunu herkes şapkasını önüne koyup düşünmeli.