"ARTIK SANCAK BEYLİĞİNDEN VİLAYETE DÖNÜŞMEK İSTİYORUZ"

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Ünye’nin il olması kapsamında başlatılan ‘Sancak Beyliği’nden Vilayete, 82 Ünye’ kampanyası tüm hızıyla devam ediyor.

"ARTIK SANCAK BEYLİĞİNDEN VİLAYETE DÖNÜŞMEK İSTİYORUZ"
18 Ocak 2022 - 10:32
TÜİK’in açıkladığı “İl olmaya aday ilçeler” listesinde, 130 bini aşan nüfusuyla il olmaya aday 25 ilçeden biri olarak gösterilen Ünye’yi değerlendiren STK temsilcileri, “Neden olmasın?” diyerek Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen ortak akıl toplantısında, “Ünye il olacak” imza kampanyası gerçekleştirmişti. ÜTSO öncülüğünde bir araya gelen Oda, Borsa ve STK başkanları, siyasi partiler ve dernekler kampanya için destek istedi.

Büyük yankı uyandıran kampanyada izlenmesi gereken süreci değerlendirmek için ÜTSO öncülüğünde bir araya gelen Oda, Borsa, sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile “ortak akıl toplantısı” gerçekleştirildi.

17 Ocak Pazartesi günü, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleşen programda oturum başkanlığına Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman seçilirken, kâtip üyeliklere Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erhan Aydın ve Teknikerler Derneği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı seçildi.

“Artık Sancak Beyliğinden Vilayete Dönüşmek İstiyoruz”

Oturum Başkanı Osman Sarıkahraman programda, “45 yıldır Ünye’nin vilayet olma aşkı hep vardı. TÜİK’in yaptığı açıklama bizlerde heyecan uyandırdı. Dolayısıyla STK Başkanları olarak bir araya gelerek istişareler yaptık. Bizim amacımız gündemi değiştirmek ya da muhalefet etmek değil, Ünye’yi artık Sancak Beyliğinden vilayete dönüşmek istiyoruz. Bizim amacımız Ünye’nin il olmasını sağlamaktır. Tabi ki TÜİK Ünye’yi rastgele 25 ilçenin içerisine koymadı. TÜK’in yapmış olduğu açıklamada, ilçemizin siyasi konumu, ekonomik yapısı, eğitim kültürel durumu demokratik yapısı gündeme alınarak bütün bunlar hesap edilerek bu açıklama yapıldı. Birde bu işlerin çalışmasını yaparken önümüze bir harita çıktı, Ünye il haritası. Devlet arşivinden almışlar arkadaşlar. Arkamızda iyi bir kamuoyu desteği olduğunu görüyoruz. Bu destek Ünye ve bölgesindeki ilçelerin tümünden geliyor. Bu desteği görmek bizleri daha da heyecanlandırdı. Bu toplantımızdan sonra gerekli yerlerle görüşmeler yapacağız. Niyetimiz halisane. MHP’nin bir kanun teklifi var; ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Vilayet 1000 ilçe projesi’  Ünye neden bu 100 il arasında olmasın? Bize esas  yol gösteren çok değerli konuşmacılarımız oldu. Ziyaret edecek olduğumuz yerleri aksatmadan zamana yayarak en kısa zamanda yürütme komisyonu kurulu oluştururuz ” ifadelerini kullandı.

Kampanyanın Tüm Yönlerinin Ele Alınması Vurgulandı

Ünye’nin il olması için yürütülecek çalışmalarda bir komisyon kurulması kararı alınırken, Oda, Borsa ve STK başkanları tek tek görüşlerini ve desteklerini ifade ederek kampanyaya tam destek verdi. Tüm konuşmacılar üzerlerine düşen bireysel görevleri yerine getireceklerini belirttiler. Ünye’nin İl olması durumunda bütün kararları, planlamaları kendisinin almasının önemi belirtilerek başarıya ulaşmak adına çaba gösterilmesi gerektiği belirtildi. Ortak görüşlerin yer aldığı toplantıda çevre ilçe ve beldelerle de iş birliği yapılmasını, ekonomik verilerin, Ünye’nin tarihi ve kültürü, güvenli alan üzerinde de çalışma yapılması, kampanyanın gerek destek gerek teknik tüm yönlerinin ele alınmasını gerektiğini vurgulandı.

“Ünye’yi ve Çevresini Seven Bu Projeye Destek Vermeli”

Programın kapanış konuşmasında Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar, “Çevre illerden beni arıyorlar; ne zaman geleceksiniz ne zaman projeyi değerlendireceğiz, diye. Yurtdışından arkadaşlarımız arıyorlar, hatta bir arkadaşımız yeni alacağı aracın plakasını da rezerve etmiş ‘82’ olarak.  Kısaca özetlemek istiyorum, kim seviyorsa çevresini ve Ünye’yi bu projeye destek vermeli” dedi.

Toplantıya katılan temsilciler;

Ünye Sivil Toplum Platformu Dönem Sözcüsü Adnan Sobi, Ünye Terziler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Çat, Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, Ünye Mahalli İdareler Hizmet Derneği adına Devecik eski Belediye Başkanı Niyazi Tonbaş, Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şube Başkanı Arslan Güdek,  Ünye Seyyar Sebze ve Meyveciler Yardımlaşma ve Koruma Derneği Başkanı İsa Türk, , Ünye Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Çalışkan, Ünye Işgın Sosyal İnovasyon Derneği Başkanı Özcan Çamyar, Ünye Kent Konseyi adına Şehir Plancısı Mustafa Aybastı, Akkuş Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Adem Duman, Emekli Din Görevlileri Derneği Başkanı Eyüp Öztürk,  Ünye Gıda Maddeleri Satıcılar Esnaf Odası Başkanı Harun Güdek, Canik Ünye Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Öztürk, Atatürkçü Düşünce Derneği Ünye Şube Başkanı Mustafa Kılıçarslan, Ünye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Bekir Şimşek, Ünye Kuyumcular Birliği Derneği Başkanı Nuri Kumaş, Ünye Belediye Meclis Üyesi Rıfat Köylü, ÜNTİSAD Başkanı Öznur Güdek, Ünye Yerel Tarih Araştırma Gurubu üyesi Ahmet Kabayel, ÜTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Alp söz alarak Ünye’nin il olmasına tam destek verdiklerini ifade etti.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum