Reklam
Reklam

GÜLDAL: "SAĞLIK ÇALIŞANLARI NEDEN EYLEM YAPIYOR?"

Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) Ordu Şube Yöneticisi Hüseyin Ümit Güldal son zamanlarda başta tıp doktorları olmak üzere her branştan sağlık çalışanının ekonomik açıdan neden eylem yaptıkları ve eylemin sonuçlarıyla ilgili açıklamada bulundu.

GÜLDAL: "SAĞLIK ÇALIŞANLARI NEDEN EYLEM YAPIYOR?"
04 Temmuz 2022 - 18:44
“Hazineye Yük Bindi”

“Performans ek ödemesi adı altında dağıtılan toplam Döner Sermaye  tutarının %90'ı 50 bin çalışana, geri kalan % 10'u  ise çoğu Sağlık Bakanlığı tarafından "Diğer" olarak tabir edilen çalışanlar olmak üzere, 650 bin sağlık  çalışanına ödeniyor.” ifadeleriyle tespitte bulunan Güldal, eylem sonucunda yapılan yeni düzenlemeye ilişkin olarak da “En önemlisi; "Sabit Ödeme" olarak adlandırılan tutarın artık genel bütçeden karşılanması sağlandı. Böylelikle döner sermaye bütçesi yükü hafifletildi, hazineye yük bindi. (Eğer hazineye yük binmediyse muvazaalı bir durum söz konusudur. Yani döner sermaye bütçesinden önce hazineye aktarılıp, sonra sabit ödemenin hazineden karşılanması durumu söz konusu ise bu düzenlemede aldatıcı bir işlem söz konusudur.” ifadelerini kullandı.

“İş Barışı Bozulmaktadır”

Açıklamasına gelir farklılıkları yüzünden iş barışının bozulduğunu belirterek devam eden Hüseyin Ümit Güldal, “4924 e tabi sözleşmeli personel sayısı 7 bin kişi daha arttırılarak 29 bine çıkarıldı! Kısacası temininde güçlük çekilen yerlerde çalışması gereken bu kadroların çoğu, aynı işi yapan diğer statüler ile birlikte merkezi yerlerde çalışmaktadırlar. Gelir farklılığına bağlı İş barışı bozulmaktadır. Amacı dışında gerçekleşen bu istihdam modeli ile bazı çalışanlara yüksek gelir ile imtiyaz sağlanması söz konusudur.” dedi.

“Mecburen Hekimlerin Susturulması Gerekiyordu”

Eylemi yapanların hekim sendikaları olduğu için yeni düzenleme belirten Güldal, “Hekimlerin emekliliklerine ilişkin küçük bir iyileştirme yapıldı. Eylemi yapan hekim sendikaları olunca mecburen bu kesimin susturulması gerekiyordu. Bu nedenle hekimlere özel bir düzenleme yapıldı ve özellikle hekimlere yönelik olduğu vurgulandı. Tavan katsayıları arttırıldı. Dağıtılacak toplam Döner Sermaye tutarını belirleme yetkisi yine Sağlık Bakanlığına bırakıldı.
İlk zamanlarda  dağıtılacak toplam Döner Sermaye tutarının yüksek belirlenmesini bekliyoruz. Böylelikle 650 bin çalışan mahsuplaşma nedeniyle hak ettiği kadar olmasa da  "Sabit Ödeme" dışında performans ödemesi alabilecektir. Özellikle ilk zamanlar toplam dağıtım tutarının yüksek tutularak 650 bin çalışana 3-4 bin TL performans ödenmesi tepkileri azaltacaktır.” diye konuştu.

“Neden Bu Sistemin Devam Etmesi Sağlanıyor”

Yeni düzenlemenin devletin, halkın ve çoğunluk sağlık çalışanlarının lehine bir sistem olmadığını savunan Güldal, “Bu Döner Sermaye Ek Ödeme Sistemi; Devletin, Halkın ve çoğunluk çalışanın lehine olmayan bir sistem olduğu açıktır. Gereksiz işlemleri, malzeme sarfiyatını ve iş yükünü arttıran, Devlete, milletle ve çalışanların kahir ekseriyetine zarar veren, imtiyazlı bir azınlığın çıkarına hizmet eden bu sistemin neden  devam etmesi sağlanıyor Güçlü bir siyasi iradenin ortaya çıkıp, sistemi bütün yönleriyle masaya yatırması,  bu haksız, çarpık ve sürdürülebilir olmayan sistemi çözümlemesi ve bu sisteme devletin ve milletin ali menfaati adına “DUR” demesi gerekmektedir.” dedi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum