İŞİTME ENGELLİLER "DOLMUŞLARDA DURACAK İKAZ DÜĞMESİ İSTİYORUZ"

Ünye’de yaşayan işitme engelliler gazetemiz aracılığıyla hem yöneticilere hem de topluma seslendi.

İŞİTME ENGELLİLER "DOLMUŞLARDA DURACAK İKAZ DÜĞMESİ İSTİYORUZ"
26 Nisan 2022 - 11:06 - Güncelleme: 26 Nisan 2022 - 12:01
Gazetemize yaptıkları açıklamada Ünye Belediyesi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne seslenen işitme engelliler, sessizliklerinin sese dönüşmesini ve her birey gibi toplumla içi çe olarak yaşamak istediklerini belirttiler.

Ünye’de yaşayan işitme engelliler, gazetemize verdiği demeçte “Engelli bireylerin evde oturmadan korkusuzca dolaşmaları ve sorunlarını dile getirmesi gerekiyor. Biz işitme engellilerin sosyoekonomik hayata katılması gerekiyor.  Diğer yandan engelli hakları konusunda toplumsal bilinçlenmeye ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandılar.

“Kendimizi İfade Edemediğimiz İçin Mağdur Oluyoruz”

Günlük hayattaki sıradan hizmetlerden yararlanmada dahi sıkıntı yaşadıklarına değinen İşitme engelliler, “İşitme engellilerin en büyük sorunu güvenli ulaşım ve erişim. Maalesef  kentlerimizi oluşturulurken biz işitme engelliler göz ardı ediliyoruz. Ötekileştirme yaşadık.   Sadece özel günlerde  hatırlanmak istemiyoruz. Bizim en büyük sorunumuzdan birisi ulaşım. Vatandaşlarımız toplu taşımada gidecekleri yeri söyleyebiliyorlar fakat biz işitme engelliler sesli anons veya görsel herhangi bir bilgilendirme olmadığında gideceğimiz yere varamıyoruz. Bizler dolmuşa bindiğimizde kendimizi ifade edemediğimiz için mağdur oluyoruz. Kimimiz konuşamadığı için gideceğimiz yeri ya kaçırıyoruz ya da anlaşılamadığımız için psikolojik olarak etkileniyoruz. Biz dolmuşlarda sadece bizim için değil görme engelli arkadaşlarımız içinde sesli duracak ikaz düğmesi istiyoruz. Buda bizde sıkıntı yaratıyor kendimizi engellenmiş hissediyoruz. Diğer vatandaşlar için çok basit hizmetleri dahi alamıyoruz. Sadece şehirlerarası değil ilçe içerisindeki dolmuşlarda da bu uygulamalardan istiyoruz. Böylece tartışmalar veya yanlışlıklar olmaz.” diyerek İşitme engellilerin en büyük sorununun ulaşımda kendilerini ifade edememeleri olduğunu ifade ettiler.

Gazetemize demeç veren işitme engelli bireyler ayrıca Ünye Cumhuriyet Meydanı veya Atatürk Parkı’na işaret dili alfabesi istediklerini de belirttiler.

Haber: Duygu Özakçil
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum