Reklam
Reklam

MARAŞ KATLİAMI, 43. YILDÖNÜMÜNDE LANETLENDİ!

Kahramanmaraş'ta 19 Aralık ile 26 Aralık 1978’de meydana gelen  Alevilere yönelik katliamın 43. Yıldönümü dolayısıyla Ünye Alevi Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nde anma programı düzenlendi.

MARAŞ KATLİAMI, 43. YILDÖNÜMÜNDE LANETLENDİ!
24 Aralık 2021 - 17:28 - Güncelleme: 24 Aralık 2021 - 17:37
Cuma günü Ünye Alevi Kültür Derneği’nde gerçekleşen programda dernek üyelerinin katılımıyla katliam lanetlenerek Alevi yurttaşların sorunlarında değinildi.

Ünye Alevi Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yüksel Beşli “İnsanlık bu tür olaylara karşı çıkmalıdır”

Ünye Alevi Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yüksel Beşli,  Maraş katliamının yaşanmasına ilişkin “Bütün alevi katliamları Cuma günü gerçekleşmiştir. Sivas’ta, Çorum’da yapılan Aleviler hakkında Aleviler cami yakıyor, filan yerleri bombaladı türündeki provokasyonlarla, yalanlarla Cuma günleri inançlı, Sünni, Müslüman yurttaşlar tahrik edilerek Aleviler üzerine saldırtılmıştır. Bilinçli bir şekilde provoke edilerek Alevi katliamlarında kullanılmıştır bu yurttaşlar. Öğretmenlerinde cenazesi de Cuma günü cenaze namazı kılınması için getirilirken daha önceden tertiplenmiş kişiler cenaze konvoyuna saldırır. Cenazeler dahi yerde kalır, insanlar canlarını kurtarma telaşesine girer. Güvenlik güçleri bu olaylara insanları konuma anlamında müdahale etmez o zaman. Müdahaleleri sadece göstermeliktir, olayları önlemeye yönelik değildir. Aralık ayının 21’nii 22’ye bağlayan gece yakılmadık yıkılmadık yerler, insanlar evlerinden alınıp baltalarla saldırarak, benzinle yakılarak, kafalarına çekiçlerle vurularak bu vahşet bir hafta boyunca devam etmiştir. Bu katliamda kendini savunmaya çalışan insanlar zaman zaman mahallelerini savunmaya çalışmışlar. Saldırgan grupların giremediği mahallere, güvenlik güçlerinden dolayı geri çekildiği gibi yapılmış ve inanlar güvenlik güçleri geliyor nasılsa diyerek menzillerini terk ederken saldırgan gruplar evlerinde diri diri yakmış, öldürmüşlerdir. İnsanlık adına bu olay vahşettir sadece alevi olmasına gerek yok insan olarak hiç kimse yakılamaz, öldürülemez inancından ve düşüncesinden dolayı. Biz bunun için katliamlara, insanlık tarihin de ölümlere, cinayetlere karşıyız. Biz yıllardır ker beladan bu tarafa Alevi inancındaki insanlar hep zulüm, baskı ve işkencelerle bugünlere gelmişler. İnsanlık bu tür olaylara karşı çıkmalıdır.” İfadelerini kullandı.

Başkan Yüksel Beşli “Bütün Katliamları, Zulümleri Lanetliyoruz”

Alevi vatandaşların sorunlarına dikkat çeken Başkan Yüksel Beşli “Alevilerin yöneldiği siyasi eğilimler de vardır. Ülke yönetimine katılan, talip olan Alevilerin de oy verdiği gruplar ve partiler vardır. Bir defa olsun size yapılan katliamları anma programı düzenleyelim buyurun katılın birlikte bu katliamları lanetleyelim diyen olmadı bizi onore edemediler bugüne kadar. Ülke yönetimindekiler sadece Alevilerin oylarına talip olmamalıdırlar, Alevilerin sorunlarına da talip olmalıdırlar. Bu ülkede Aleviler de vergi veriyor, yurttaşlık görevlerini yerine getiriyor. Aleviler belki şuanda katledilmiyor ama inançsal olarak katlediliyor. Okullarda hala zorunlu din dersleri okutuluyor, herkes inancında özgür olmalıdır. Bu anlamda yapılan bütün katliamları, zulümleri lanetliyoruz.” dedi.

 



 


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum