SOL PARTİ: ÜLKENİN HER YANINDA ADIM ADIM MÜCADELEYİ ÖRGÜTLEYECEĞİZ!

Sol Parti Fatsa ilçe örgütü “Fındıkta Sömürüye Son" mitingi için basın açıklaması ve bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

SOL PARTİ: ÜLKENİN HER YANINDA ADIM ADIM MÜCADELEYİ ÖRGÜTLEYECEĞİZ!
07 Temmuz 2022 - 16:54 - Güncelleme: 07 Temmuz 2022 - 17:01
24 Temmuz'da Fatsa'da gerçekleşecek olan “Fındıkta Sömürüye Son” mitingine çağrı için, Fatsa’da 12.OO da gerçekleşen basın açıklamasını Sol Parti Fatsa ilçe örgütü adına Cemil Ceylan okudu.
Gübreye yapılan yüzde 3OO'ün üzerinde zam ve mazota yapılan yüzde 25O'nin üzerinde zam ile köylünün üretemez, geçinemez hale geldiği belirtilen açıklamada “Sol Parti olarak Fatsa'dan başlayarak ülkenin her yanında adım adım mücadeleyi Örgütleyeceğimizi duyuruyoruz” denildi.

 “AKP İktidarı Fındıkta Yıkım Yarattı”

AK Parti’nin iktidara geldiği 2OO2 yılından başlayarak fındıkta yıkım yarattığını dile getiren Ceylan şunları söyledi “ Ülkemizde Adapazarı’ndan Rize’ye kadar bir çok ilimizde yaklaşık 8 milyon kişi geçimini fındıktan sağlamaya çalışıyor. Ancak artık geçinmek mümkün değil. AKP iktidarı fındıkta büyük bir yıkım yarattı! İktidara geldiği 2002’den başlayarak, IMF ve Dünya Bankası politikalarına bağlı olarak önce Fiskobirlik’i tasfiye etti, ardından devletin fındıktaki tüm rolü ortadan kaldırılarak meydan tefecilere ve en büyük tefeci emperyalist tekel Ferrero’ya bırakıldı.İktidarları boyunca fındık taban fiyatı askeri ücret oranında dahi arttırılmadı. Türkiye, dünyadaki her 4 fındığın 3’ünü üretse de fındık üreticileri her geçen gün daha çok kaybetti. Tefeciler ve emperyalist tekeller ise her gün daha fazla kazandı. Üreticiden 1’e alıp 3’e satan bu tekeller fındık üreticilerini amansızca sömürdüler”.

 “Artık Yeter”

 2O yıllık iktidar sürecinde emekçilere yoksulluktan başka bir şey biçmeyenlerin, para babalarına saltanat vaat ettiklerini de getirerek şu talepler belirtildi;

“Taleplerimiz;


1)         Fındık taban fiyatı en 70 lira olmalı, hemen açıklanmalıdır.

2)         Ferrero ve emperyalist tekellerin faaliyetlerine son verilmelidir.

3)         Sözleşmeli çiftçilik uygulamasının önünü açacak, toprak satışını zorunlu kılacak yasalar kaldırılmalıdır.

4)         Kooperatifleşme teşvik edilmeli, Fiskobirlik ve kooperatifler üreticinin doğrudan yönetimlerine katılacağı, söz ve karar hakkına sahip olacağı bir biçimde demokratikleştirilmelidir.

5)         Fındık üreticisinin örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı, fındık üreticileri sosyal haklara kavuşturulmalıdır.

6)         Fındık işçilerinin emeğinin karşılığını alacağı insanca yaşam ve sosyal haklar temelinde ücret belirlenmelidir.

Bu talepler etrafında bu amansızca sömürüye hep birlikte dur demek için,bizden çaldıklarını geri almak için,hakkımızı aramak için, 24 Temmuz’da Fatsa’da ‘’Fındıkta Sömürüye Son’’ Mitinginde buluşalım.”

 24 Temmuz'da Fatsa'da gerçekleşecek olan “Fındıkta Sömürüye Son” mitingine sanatçı olarak Fuat Şaka ve Mehmet Gümüş katılacak.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum