TORUNOĞLU: "YALI SAHİLİNİ BIRAKIN, GİDİN LİMANI HALLEDİN!"

Gazeteci Ulvi Gündoğdu’nun Nesnel TV’de hazırlayıp sunduğu “KONUŞUYORUM” programının canlı yayın konuğu olan İnşaat Mühendisi Berkay Torunoğlu, son zamanlarda Ünye gündemini meşgul eden konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

TORUNOĞLU: "YALI SAHİLİNİ BIRAKIN, GİDİN LİMANI HALLEDİN!"
25 Haziran 2022 - 18:50
“Plansızlığın Sebebi Bakanlık ve Yerel Yönetimlerdir”

Ülke genelinde şehirlerin planlanmasının eksik ve yanlış yapıldığını Ünye’nin de bundan nasibini aldığını söyleyen İnşaat Müh. Berkay Torunoğlu, Türkiye sanayi çağından bu yana o kadar hızlı gelişti ki yerel yönetimler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu planlayamadı. Türkiye'deki şehirlerdeki asıl plansızlığın sebebi de hem o dönem ki ve o günden bugüne kadar ki yerel yönetimler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Siz bir şehri planlarken bu şehrin otopark alanlarını planlamanız gerekir ve her mahallesinde, semtinde yeşil alanları planlamanız gerekir. Eğer planlamazsanız ne oluyor? Zaman içinde nüfus arttığı zaman bir deprem anında toplanma alanlarınız bile olmuyor kayboluyor. Bir deprem olsa Ünye’de bildiğim kadarıyla hepimizin bir anda toplanabileceği alan üç tane. Bu çok vahim bir durumdur.” diye konuştu.

“Belediye Dükkanlarının Olduğu Yeri Yeşil Alan Olarak Bırakın”

Programda Ordu  Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkımı gerçekleştirilen Belediye Dükkanlarıyla ilgili tespit ve eleştirilerini de dile getiren Torunoğlu, “Belediye dükkânları yıkıldı. Belediye dükkânları Ünye Belediyesine aitti. Büyükşehir Belediyesi yasasıyla belli büyüklükteki alanlar Büyükşehir’e devredildi. Büyükşehir de kendi sigorta borçlarına karşılık, hem buradaki Ünye Belediyesi'nden aldığı Büyükşehir binasını hem de orayı belediye dükkânlarının olduğu alanı sigortaya borcu karşılığında devretti 17 milyon gibi bir rakama. Baskılar sonucunda geri almak zorunda kaldılar ama 24 milyon liraya geri aldılar. Şimdi orada daha dükkanlar oluşmadan esnafa bir yer verilmek istendi. Dükkanlar satılmak istendi. Şimdi belediye İhaleye çıktı biliyorsunuz. Dolayısıyla orada daha proje ortaya çıkmadan bir para alışverişi, yasal olmayan bir para alışverişi vardı. Şimdi projeyi müteahhitte verdiler. Alan müteahhit bu para ödeyen esnafın haklarını teslim edecek mi etmeyecek mi? O konuya şu anda kimse bir açıklık getiremedi. Yani bizim bu belediye dükkânlarıyla ilgili meselede de aynı sahil gibi birçok bilinmeyen şey var ve net bir şekilde açıklanmıyor. Fakat bana sorarsanız bizim düşüncemiz her zaman insanları rencide etmeden, oradaki haklarını farklı bir şekilde teslim ederek o bölgenin yeşil alanı olarak bırakılmasıydı. Şimdi bu dükkanlar yıkıldı ve çok güzel bir alan ortaya çıktı. Evet. Büyükşehir eğer Ünye'ye hizmet etmek istiyorsa Sayın kentsel dönüşüm uzmanım buraya yeşil alan olarak bırakın ve Ünye'nin tarihine geçin.” dedi.

“Kültür Merkezi Ünye’nin Kanayan Bir Yarasıdır”

Ünye Kültür Merkezi’nin halen bitirilememiş olması konusuna da değinen Torunoğlu, Kültür Merkezi konusunun Ünye’nin kanayan bir yarası olduğunu söyleyerek, “Kültür merkezi Ünye'nin kanayan bir yarası haline geldi ve ben Türkiye'de kültür merkezinin yıkılıp da mevcut kültür merkezinin yerine AVM yapılan başka bir uygulama olduğunu bilmiyorum, duymadım, görmedim. Ünye'nin bugün kültür merkezinin yıkılıp AVM yapılması gerçekten yakışıksız bir projeydi. O dönem biz de siyasetin içinde bu kadar aktif değildik ama kendi fikirlerimizi beyan etmiştik. Çok büyük bir hataydı. Kültür merkezini Bayramca Mahallesiyle Fevzi Çakmak Mahallesi arasında bir lokasyon yapalım çünkü şehri açmamız, büyütmemiz gerekiyor. Şehri biz tam tersine bütün varlıkları, bütün inşaat faaliyetlerini bir alanda toplayarak ne şehri büyütebiliyoruz ne de şehrin nefes almasına bir olanak sağlıyoruz. Ünye şehrini şu anki mevcut şekliyle baktığınızda Tabakhanenin doğu tarafı, batı tarafı olmak üzere Ünye şehri ikiye ayrılmış durumda. Ayrıca Kültür Merkezi’nde en son müteahhit işi bıraktı. Hatta sayın Belediye Başkanımız işi bıraktı dedi. İktidar partisi temsilcileri hayır öyle bir şey yok dedi. Ufak bir hareket oldu. Neticesinde bugünlere kadar geldik. Yıllardır yapılamayan, bitirilemeyen ve Ünye'ye çok ciddi zaman kaybettirmiş bir Kültür Sarayı problemiyle karşı karşıyayız.” diye konuştu.

“Yalı Sahilini Bırakın, Limanı Halledin!”

Bir türlü çözüme kavuşturulamayan Liman konusuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan İnşaat Müh. Berkay Torunoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in Ünye’de sahil gibi, belediye dükkanları gibi konularla uğraşmaktan ziyade verdiği sözleri tutması gerektiğini söyleyerek,Biz anlatmaktan sıkıldık insanlar dinlemekten sıkıldı. Evet, Adalet ve Kalkınma Partisi 19 yıldır iktidarda. Her dönem sözler verildi ama bu asıl verilen sözler yani şehrin ekonomik büyümesini sağlayacak, insanların refahını, ekonomisini birebir etkileyecek projelerin hiçbiri yapılmadı. Sadece belli grup insanların ihtiyaçlarını karşılayacak AVM gibi yine 15 Temmuz Meydanı'nda bir AVM projesi gibi projeler yapıldı. Ünye'nin gerçek anlamda ihtiyacı olan mesela fakültenin yerleşkesi bir ses var mı yok. Limanla ilgili o kadar vaatler, sözler verildi. Sayın Başkan bugün sahille uğraşacağına geçen sene 51 milyon lira yatırım programıyla Ünye Limanı'na yatırım yapacağız sözü verip, ondan vazgeçmeseydi. Siz bırakın Ünye sahilini Ünye Belediyesi'ni. Herkes eline bir kazma, bir kürek alsa biz iki günde hallederiz orayı. Sizin ne işiniz var Ünye sahiliyle? Siz gidin Ünye limanını halledin. Konteynır liman sözünüzü tutun. Siz konteyner limanını yaptığınız gün zaten İç Anadolu bağlantı yolu otomatik olarak çözülecek. Hayatta bazı şeyler vardır. Ünye'de asıl kilit nokta Ünye limanı, konteyner limanıdır. Konteyner limanını yaparsanız siz zaten yolun açılmasına engel dahi olsanız olamazsınız, o yol açılır. Siz sahille uğraşmayın. Siz belediye dükkanlarıyla uğraşmayın. Siz yapabiliyorsanız konteyner limanını yapın. Ünye'ye hizmet edin.” ifadelerini kullandı.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum