Reklam
Reklam

ÜNYE ADLİYESİ'NDE, ADLİ GÖRÜŞME ODALARI HİZMETE AÇILDI

Ünye Adliyesi'nde, suç mağdurlarının sanıkla yüz yüze getirilmeyerek uzman desteğinde ifadelerinin alınabilmesine imkân tanıyan Adli Görüşme Odaları (AGO) faaliyete geçti.

ÜNYE ADLİYESİ'NDE, ADLİ GÖRÜŞME ODALARI HİZMETE AÇILDI
14 Ocak 2022 - 11:42 - Güncelleme: 14 Ocak 2022 - 12:26
Adli görüşme odaları (AGO) uygulamasıyla mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar ile cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurlarının ifade ve beyanları duruşma ortamından uzak, şüpheli veya sanıkla yüz yüze getirilmeden özel ortamda, adli destek görevlileri aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Ayrıca aile mahkemelerinde, bir suça tanık olmuş çocukların beyanı da AGO'da alınabiliyor.

Ünye Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada odaların aktif olarak kullanılmaya başlandığı dile getirildi. Yapılan açıklama şu şekilde;

“Artık Kırılgan Suç Mağdurları, Online Duruşma Erişimi İle Beyanlarını Verebilmektedirler”

Adli Görüşme Odaları, “Bekleme Odası, Görüşme Odası ve Gözlem Odası”  şeklinde üç odadan oluşan özel alanlarla görüşme yapılacak kişilerin ikincil mağduriyetin önlenmesini sağlamak üzere Cinsel suçlar başta olmak üzere özellikle hassas soruşturma ve kovuşturmalarda bu odaların kullanılması ile birlikte, adli süreçlerde mağdurların tekrar mağdur olmalarının da önüne geçilmiş olmaktadır. Bu odalarda mağdurlar, uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıların desteği ile rahat bir ortamda ifadelerini verebilmektedirler. Artık kırılgan suç mağdurları yaşadıklarını duruşma ortamında, sanık ve diğer kişilerin huzurunda anlatmak durumunda kalmamakta ve kaygılanmadan online duruşma erişimi ile beyanlarını verebilmektedirler. Daha önce 110 adliyede kurulu bulunan bu Adli Görüşme Odalarında bugüne kadar 40.000 in üzerinde ifade ve beyan alınmıştır.” suç mağdurlarının sanıkla yüz yüze getirilmeyerek uzman desteğinde ifadelerinin alınabilmesine imkân tanındığını belirtildi.

“Bakanlığımızın desteği ile Ünye adliyemizde de bu odaların kurulması ile birlikte, adli süreçte mağdurların ikincil örselenmelerinin önüne geçen uygulamalara imza atılacaktır”

Adli Görüşme Odaları (AGO) daha çok; mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar,  cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurlar tarafından kullanıldığı belirtilerek,  “1.Yargı Paketi ile birlikte, Ceza Muhakemesi Kanununun 236 ncı maddesine eklenen dördüncü fıkra; ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların özel ortamlarda ifadelerinin alınmasına yani AGO kullanımına işaret etmektedir. Bu noktada soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcıları ve kovuşturma aşamasında mahkemelerimiz fail ve mağdurun yüz yüze gelmemeleri gerektiğini değerlendirdikleri her vakada, bu odaları kullanarak uzman desteği ile mağdur beyanını alabileceklerdir.” fail ve mağdurun yüz yüze gelmeyeceği belirtildi.

“Çocukların İkincil Bir Örselenmesinin Önüne Geçilebilmektedir”

Özellikle cinsel suçlar, cinayet gibi suçlara tanık olan çocukların beyanlarının alınmasında bu odaların kullanılması yönünde “Soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcıları özellikle çocukların ve işlenen suçun etkisi ile kendisini rahat ifade edemeyen mağdurların beyanlarını bu odalarda uzmanlarımızın desteği ile alabilmektedir. Böylece maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi noktasında daha ayrıntılı bir beyan delili elde edebilmektedir. Özellikle cinsel suçlara ilişkin davalarda, cinayet gibi ağır suçlara tanık çocuk beyanlarının alınmasında bu odaların aktif şekilde kullanılması beklenmektedir.  Yine Aile mahkemelerinde de AGO kullanılmakla, çocuklar duruşma ortamında anne babası veya velayet hakkında beyanda bulunmak zorunda kalmamakta, çocukların ikincil bir örselenmesinin önüne geçilebilmektedir. Adli görüşme odalarındaki online duruşma bağlantısı, mağdura hakim, savcı ve avukatların da uzmanlar aracılığı ile soru yöneltebilmesine olanak tanımakta ve savunma hakkı da gözetilmiş olmaktadır.” ifadeleri yer aldı.






 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum