ÜNYELİLER YALI KUMSALI İÇİN BULUŞTU

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Ünye Yalı Kahvesi Projesi tepki çekmeye devam ediyor.

ÜNYELİLER YALI KUMSALI İÇİN BULUŞTU
21 Haziran 2022 - 13:03 - Güncelleme: 21 Haziran 2022 - 13:21
20 Haziran Pazartesi günü Yalı Kahvesi Mevkiinde Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasi partiler, Dernek Başkanları, vatandaşlar projenin iptali için bir araya geldi.

TEMA Vakfı Ünye Şube Başkanı Aynur Zeren Tan, yaptığı konuşmada Yalı Kahvesi Projesinin durdurulmasını ve doğanın korunması gerektiğini ifade ederek, “Yöremizdeki çevreyle ilgili, kentleşme ile ilgili sorun gördüğümüz konuda burada toplanıyoruz. Özellikle şunu söylemek isterim. Dün Nihat Bey'in de savunduğu Nihat Şen'in savunduğu büyükşehir adına proje için buraya gelip açıklayıcı bilgi vermesi de çok güzel bir davranış. Nihat Şen açıklama yaptı teşekkür ediyorum yerel demokrasi adına çok güzel bir davranış. Fakat Ünye halkına danışılmalı. Bu hepimizin hakkı. Kentlilik hakkı. Bu kentte yaşıyoruz ve burada doğal olanın korunmasını istiyoruz. Bu yanlış bir şey değil. Bütün dünyanın buna ihtiyacı var. Bakın dönüşüm değişim dünyada yaşanıyor. Ama dünya da bunu yaşıyor iklim de yaşıyor. İklim nerede değişiyor? Fakat bu değişime insanoğlu müdahale ettiği müdahale ettiği zaman afetler olarak bize geri dönüyor. Dünyanın kendi dengesini bozuyoruz. Bunun olmaması için bunların azalması için kentimizde yaşanmaması için yıllar önce söyledik, Atatürk Parkı doldurulmasın, dinletemedik, parka gittiğimizde başımıza kakıldı. Koy doluyor.” dedi.

Başkan Tan: “Kumumuz Çok Değerli Bir Kum”


Konuşmasının devamında Başkan Aynur Zeren Tan, “Kumumuz çok değerli bir kum. Hani o tatillere gittiğimiz beyaz kumlar var ya, onların çoğu balıkların dışkısı ile yıllarca oluşmuş milyon yılda oluşuyor şu kumsallar ve şehir içinde bu bizim doğal ve kültürel mirasımız. Hem geçim derdimizi düşüneceğiz hem gelecekteki doğa çevreyi hem de kentimizi düşüneceğiz ve bugün geldiğimiz noktada ben üç soru sormak istiyorum. Büyükşehir’e, Ünye, Ordu, bugün kent olarak yeşil oranı, yeşillik oranı ne kadar? Yüzde kaç? Ve bunun yüzde kaçı korunabiliyor? Kentsel dönüşümde bunun ne kadarı sağlanacak, korunacak veya arttırılacak? Bundan başka dönüşümle ilgili deprem riskine karşı hangi çalışmalar başlatılıyor? Ünye, Ordu için, Fatsa için deprem olduğu anda kaçılacak, birikilecek alanlar hangileri? Yeşil alan kalmadı şehirlerimizde.” ifadelerine yer verdi.

Terzioğlu: “Ünye'ye Ellerini Sürsünler İstemiyoruz”


Ünye yerlilerinden Fikri Terzioğlu ise konuşmasında Ünye sahillerinin doğal kalması gerektiğini belirterek, “Bu yapılanların hiçbirini tasvip etmiyoruz. Ünye doğal olarak kalmalı. Dolgularla sirkülasyonu yaparak sirkülasyonu kestiler. Bir tanesi orada gözümüzün önünde Atatürk Parkı'nda. Yolları yapacağız diye döktükleri dolgular da bizi en çok rahatsız eden olaylardan biri oldu. Hem evlerimizi yıktılar sahil boyu, hem de denizimizin geriye çekilmesini, sirkülasyonu önleyerek yapmış olduğu kötülük yapmıştır. Biz Ünye'ye ellerini sürsünler istemiyoruz. Politikacılar buradan çekilsin. Eğer bir şeyler yapmak istiyorsa eğer idealist insanlarsa, orada eski köprü var. Onu güzelleştirsinler. Ya da havaalanını yapsınlar. Ünye’mizin sahili doğaldı, bakirdi. Ellerini çeksinler. Ünye, doğal olarak, sahilimiz doğal olarak kalsın.” diye konuştu.

Toker: “Çok Güzel Bir Koyumuz Var”

Emekli öğretmen Hilkat Toker ise konuşmasında, “Proje sahiplerine sesleniyoruz lütfen bu koyu bozmayın. Çok güzel bir koyumuz var. Elinizi lütfen bu koydan çekin. Bırakın insanlar, çocuklar denizin maviliğini, dalgaları, ufkun çizgisini buradan doya doya doya seyretsinler ve bu güzellik nesilden nesile aktarılsın.” dedi.

Aktürk: “Sağ Gösterip İnsanların Soldan Vurdular”

Ünye Doğa ve Yaşam Platformu’ndan Kübra Aktürk ise Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinde sözünü tutmadığını belirterek “Asım Bey'in konuşmalarını izlemiştim. Buranın koktuğunu belirtti. Bu birincisi kokuyorsa belediyenin kendi sorunudur. Belediye bu koku sorununu gidermekle yükümlüdür. Ama bu projeyi kokuyor diye yapmak zorunda değildir. İkincisi buranın güvenilir olmadığını söyledi. Yine bu da kendi sorunudur. Buranın güvenliğini sağlamak zorundadır. Ama bu projeyi yapmak zorunda değildir. Üçüncüsü hatta görüntü kirliliği olduğuna dair tepkiler aldığını söyledi. Hangi manzara daha kötü? Beton olan yer mi? Atatürk Parkı'nın olduğu o tarafta dediler ki su sporları, oyun hakları, masum haklarla projeler yapacaklarını söylediler. Sonrasında beton dökmeyeceklerini belirttiler. Ama projenin bitmesine yakın oraya beton döküldü. Sağ gösterip insanların soldan vurdular. Kendilerini seçen insanların akıllarıyla dalga geçtiler. Şimdi buraya ister ne yapacaklarını ya da ne yapmayacakları kendi ağızlarıyla açıklasalar bile hiçbir önemi yok. Ünyeli buranın kendi halinde ve doğal kalmasını istiyor. Ha bir şey yapılamaz mı? Yapılabilir. Burası temizlenebilir. Kendilerinin temizliğinden şikayet ettiler. Oku varsa ki ben bu kokuyu hiç almadım. Alan var mı bilmiyorum. Koku varsa bu kokuyu giderebilirler. Güvensizse ki çoğu bölge güvensiz. Ben burada böyle ciddi bir olay olduğunu da hatırlamıyorum, güvenliğini sağlayabilirler. Ama aynı zamanda paraya kıyıp da bu projeyi yapmalarının hiçbir mantıklı açıklaması yok öncelikle bunu belirtmek istiyorum. Asım Bey ve diğer yetkili kişiler eğer bu projeye onaylıyorlarsa kendi vicdanları ve çıkarlarıyla baş başa bırakıyorum.” İfadelerini kullandı.

Başkan Yalçın: “Bu Panoyu Buradan Kaldırsınlar”


CHP Ünye Eski İlçe Başkanı Ali Yalçın ise proje panosunun kaldırılmasını isteyerek, “Nihat Şen’den oradaki Ünyeli olan çalışanlarımızdan rica ediyoruz lütfen bu panoyu buradan kaldırsınlar. Bu panonun yalıyla ilgisi yok. Bu kayığın yanına ne yapacaklar? Buradaki şeylerin yanına ne yapacaksınız? Lütfen rica ediyoruz yarından itibaren bu panoyu buradan alsınlar.” dedi.

Yapılan Basın açıklamasına Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, CHP Ünye ilçe Başkanı İsa Maral, İYİ Parti Ünye İlçe Başkanı Feryal Çuhacı, DEVA Partisi Ünye İlçe Başkanı İrfan Tosun, Ünye Kent Konseyi Başkanı Mimar Sevindik Diktepe Demir, STK Temsilcileri, Dernek Başkanları ve vatandaşlar katıldı.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum