Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

ABUR CUBURLAR VE KALORİLERİ

29 Temmuz 2023 - 10:52

Abur cubur, rafine karbonhidratları ve sağlıksız yağları yüksek olan, fazla miktarda işlenmiş besinleri ifade eder. Bunlar arasında cips, çikolata, bisküvi, patates kızartması, asitli içecekler vb. bulunur. Abur cuburların yüksek yağlı olmaları, kasların glikozu işlemesinde değişikliğe sebep olur ve uzun vadede insülin direncine sebep olabilir.

Ayrıca, obezite, depresyon, sindirim sistemi sorunları, tip 2 diyabet, kanser oluşumuna zemin hazırlar. Karnımızı doyurmaz ancak yüksek kalori almamıza yol açarlar. 1 kutu cola (330 cc) 150 kaloridir ve 10 küp şeker içerir. 1 adet petibör bisküvi 25 kaloridir ve 1 paketin tamamı yaklaşık 750 kalori içerir. 1 paket (90g) cips 500 kaloridir. 1 paket gofret (40 g) firma farklılıklarına göre değişmekle birlikte ortalama 250 kaloridir.

Abur cuburlar, bağımlılık gibi bir kısır döngüye yol açıyor. Marketlerdeki abur cubur gıdaları, doğal ortamdayken hiçbir katkı maddesi içermeyen besin maddelerini atıştırmaktan daha fazla bağımlılık yaratabiliyor. Hazır olarak satılanlar yerine hem sağlıklı hem de düşük kalorili abur cubur alternatiflerini tercih edebilirsiniz.
Öğünlerimiz; karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeli, vitamin ve mineraller yönünden de yeterli düzeyde olmalı, bu sayede abur cubura yönelmenin önüne geçebilirsiniz. Badem ve hurmayı, kuru erik ve cevizi, leblebi ve kuru üzümü karıştırıp çantanıza koyabilirsiniz.
Bu karışımlarla bir şeyler atıştırmak istediğinizde kahvenize eşlik ederek keyifli ve besin değeri zengin bir ara öğün yapabilirsiniz. Film gecelerinin vazgeçilmezi mısır az yağlı olursa beslenmenizde neden olmasın ama 1 su bardağı patlamış mısırın bir dilim ekmeğe eş değer olduğu unutulmamalı ve yanında asitli içecek tüketiminden kaçınılmalı. Süt, dilediğiniz taze meyveler, biraz tarçın veya kakao ile evde sağlıklı milkshake hazırlayabilirsiniz.
Eğer can sıkıntısı yüzünden abur cuburu abartmışsanız, kendinize hemen bir yapılacaklar listesi hazırlamanız çok doğru bir adim olacaktır. Yürüyüşe çıkmak, koşmak, ertelediğiniz işleri yapmak gibi çözümlere yönelebilirsiniz. Unutmayın vücudunuz ona iyi davranmanızı hak ediyor.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum