Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

BALKABAĞI GÖZ SAĞLIĞINI KORUMAYA YARDIMCI

30 Eylül 2023 - 11:39

Bal kabağı A, C, E vitamini açısından zengin bir besindir. Bu vitaminler aynı zamanda antioksidan kaynağı oluşuyla pek çok hastalığı önlemede rol oynar. Bal kabağı bol miktardaki beta-karoten içerir, beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşür.

Bu vitamin, göz sağlığı için çok önemlidir; retinanın ışığı absorbe etmesine ve işlemesine yardımcı olur. 100 gram balkabağı, günlük A vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar. Kataraktın önlenmesinde rol oynayan iki antioksidan olan lutein ve zeaksantin içerir.

Beta-karoten, gözleriniz ve cildiniz için mükemmel bir besindir, ancak tek faydası bu değildir. Araştırmalar, beta-karoten açısından zengin bir diyetle beslenen kişilerin, prostat ve akciğer kanseri dahil, bazı kanser türleri için daha düşük riske sahip olabileceğini gösteriyor.

Ayrıca soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklarda iyileşmeye yardımcı olan günlük C vitamini ihtiyacının karşılanmasına da yardım eder. Çorba veya püre halinde her yaş grubunun tercih edebileceği bir lif kaynağıdır. Lif içeriğinden zengin oluşuyla, uzun süre tok kalmanıza, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Yüksek lif içeriği sayesinde kalp ve damar sağlığı açısından koruyucu rol üstlenen bal kabağı kış aylarında beslenme programlarınızda bulunması gereken besinlerdendir. Bal kabağı çekirdeği de oldukça faydalı, selenyum, çinko ve E vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Kış aylarında balkabağına ve çekirdeğine sofralarınızda yer vererek sağlığınızı destekleyebilirsiniz.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum