Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

DİYABET İLE OBEZİTE ARASINDAKİ İLİŞKİ

02 Aralık 2023 - 12:12

İDF Diyabet Atlası, dünya çapında 537 milyon yetişkinin diyabetli olduğunu belirtirken 2050 yılına kadar bu sayının iki katından fazla artarak 13 milyar kişiye ulaşacağını tahmin ediyor. Çevrenizde bazı diyabetli bireylerin insülin kullandığını bazılarının da hap kullandığını gözlemlemişsinizdir.
Bu durum diyabetin çeşitleri ile alakalı. Tip I diyabet tedavisinde insülin kullanmak gerekiyor. Çünkü insülin hormonu vücutta yeterli derecede yoktur ve dışarıdan alınması gerekir.  Diyabet genellikle 40 yaş üstündeki kişilerde görülen diyabettir.

İlk zamanlarda insülin salgılanması varken salgılanan insülin hücreler tarafından kullanılamaz.  Bu kişilerde genellikle obez olduklarından ideal ağırlığa ulaşmaları diyabet tedavilerinde büyük önem taşır.  Obez olma durumunda pankreasta yapılan insülin hormonunun etkisi azalır ve insüline karşı direnç oluşur.

Bu dirence karşılık vermeye çalışan pankreas zaman içinde yorulur ve bu durumda insülin yapımında çeşitli bozukluklar ortaya çıkmaya başlar. Vücut ağırlığında artış oluştukça diyabet olma riski de artar.Bu nedenle obez bireyler de vücut ağırlığının kontrolü sağlanmalıdır.
Böylece diyabet ve diğer kronik hastalıklardan korunmada önlem alınmış olunur. Diyabetin belirtileri ile erken tanı alıp, sağlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Sık idrara çıkma, çok susama, ani kilo kaybı, yemek sonrası halsizlik, nefeste aseton kokusu, zihin bulanıklığı, ani açlık ve şeker arzusu…
Eğer bu belirtileriniz varsa en kısa zamanda uzman bir hekime muayene olmalısınız. Konu diyabet olunca karbonhidrat, protein ve yağ dengesini de iyi oluşturmak gerekiyor.  Diyabetin çeşidine göre ve kişiye özel çözümlerle yaklaşmak, hekim beslenme uzmanı eşliğinde kan şekeri sev iyelerini düzenli olarak gözlemlemek gerekiyor. Diyabet hastalığı kontrol edilmezse başta kalp damar, göz, böbrek ve sinirler olmak üzere birçok organ ve dokuda olumsuz etkiler yaratabiliyor.

Diyabetli kişinin öğün atlaması veya öğün saatini geciktirmesi, aşırı fiziksel aktivitede bulunması nedenleri ile kan şekeri düşebilir. Kan şekerinin yüksekliği kadar ani düşüşler de sağlığı tehdit eder. Yeterli ve dengeli beslenmek kan şekerinizin dengede kalmasına ve ideal kilonuzu korumaya yardımcı olacaktır.






 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum