Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

EVDEKİ ALÜMİNYUM FOLYO TENCERE VE TAVALARINIZI HEMEN ATIN

09 Aralık 2023 - 11:45

Türkiye'de özellikle kırsal kesimlerde alüminyum tencere, tavalar hala yaygın olarak kullanılırken toplumun büyük bir kısmı da yıllardır alüminyum folyoyu fırında yemek pişirirken kullanmaya devam ediyor. Yiyecekleri kesinlikle alüminyum bazlı kağıtlara sarmayın uyarısını yakın çevrem benden sıkça duyuyor.

Çünkü çalışmalara göre alüminyum alımı, uzun yıllar içinde bazı öğrenme bozukluklarından ve hafıza kaybından sorumlu tutuluyor. Alzheimer hastalığının oluşumunda alüminyumun etkisi hakkındaki çalışmalarda genellikle, alüminyumun beyin ve omurilikte yer alan bölgelerde, sinir hücrelerinin çalışmasını ve gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceği gösteriliyor.

Besinlerdeki alüminyumun artması, vücudumuz için çok gerekli olan kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin yararlılığını azaltır. Ayrıca a nemi, kemik erimesi ve çocuklarda zeka geriliğine hatta kansere dahi neden olabilir. Kronik böbrek yetmezliği olan diyaliz hastalarında alüminyum içerikli ürünlerin kullanımıyla serum alüminyum seviyesi 30 µg/L seviyesine çıkabilir ve bu onlar için oldukça tehlikelidir.

Pişirme esnasında oluşan buhar, alüminyumun çözünmesine sebep olur ve çözünen alüminyum yiyeceklere nüfuz eder. Bunun sonucunda ise vücutta ağır metal birikimi yaşanır. Özellikle limonlu, baharatlı ve tuzlu yiyeceklere alüminyumun geçişi çok daha fazladır. Ayrıca yüksek ısı ve kısa süreli pişirme de, alüminyumun yiyeceklere geçişini artırır.

On dokuz Mayıs Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre; sığır, koyun ve manda gibi kırmızı etlerin alüminyum folyoya sarılarak fırında pişirilmesi durumunda pişirme, sıcaklık ve süreye bağlı olarak etlerin pişirilmeden önceki alüminyum içeriklerinin yüzde 90 ile 400 oranında arttığını, beyaz etlerde ise bu artışın yüzde 80 ile 250 arasında olduğu sonucuna varılmış. Bu çalışma etlerin içerdiği yağ miktarının da alüminyum artışını etkilediğini gösteriyor. B ir zamanlar herkesin mutfağında yer alan alüminyum tencereler artık raflardan kaldırılmalıdır.

Fırın yemeklerinde kullanılan alüminyum folyonun yerine yağlı kağıt kullanabilir, alüminyum tencereler yerine çelik tencere tercih edebilirsiniz.










 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum