Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

FAZLA KİLONUZUN SEBEBİ ÇEVRENİZ OLABİLİR

28 Ekim 2023 - 18:45

Dünya Sağlık Örgütü’nün 21. yüzyılın en önemli sağlık problemlerinden biri olarak belirttiği obezite insan sağlığını kısa ve uzun dönemde tehlikeye atacak şekilde etkiliyor.

Ülkemizde her 100 kişiden 20’siobezite problemiyle mücadele ediyor. Yakın gelecekte de dünyada her 3 kişiden 2’sinin obezite sorunu yaşayacağı tahmin ediliyor. Obezitenin gelişiminde en başta yetersiz ve dengesiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, metabolik farklılıklar, genetik özellikler gibi pek çok etken rol oynuyor.

Fizyolojik etkenlerin dışında, çevresel etmenler de fazla kilolara yol açabiliyor. Bazı çevresel koşullar boş kalori, yani besin değeri düşük, kalori içeriği yüksek besin tüketimini arttırıyor ve hareketsizliğe yol açıyor. Bunların sonucunda yüksek enerji alımına karşın düşük enerji kullanımı nedeniyle obezite gelişebiliyor.

Sağlıksız yemek tercihleri daha çok arkadaş ortamlarında oluyor. Yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 32 yıl boyunca on binin üzerinde kişiyi gözlemlemişler. Fazla kilolu arkadaşlarının, kişilerin beslenme tarzı üzerinde çok etkili olduğunu ve sonuçta kendilerinin de kilolarının arttığı tespit etmişler.

Obez bir arkadaşa sahip olmak kişinin obez olma riskini %57 arttırdığı, karşılıklı iki obez olma durumunda ise bu riskin %171’e yükseldiği bulunmuş, bu etkinin 2 -4 yıl arasında gerçekleştiği düşünülüyor. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarının değişmesi, fiziksel aktivite düzeyinin arttırılması gibi değiştirilebilir risk faktörlerine çevresel değişim de eklenmeli.

Dışarıda yediğiniz veya satın aldığınız menülerde küçük porsiyonları tercih edin. Menülerde bulunan sos, krema, kola gibi sağlıksız tercihlerden kaçının.
Porsiyonlarda bir değişiklik yapılamıyorsa az soslu, ızgara veya fırında pişmiş ana yemeklerin yanında salata, yeşillik ve ayran gibi sağlıklı seçenekleri tüketin ve ekstratuz eklemeyin.
Çalışırken, film izlerken veya oyun oynarken bir şeyler tüketmek istiyorsanız seçiminizi şekersiz bitki çayı, şekersiz kahve, çiğ kuruyemiş veya bir porsiyon taze meyve gibi sağlıklı alternatiflerden yana yapmanızı öneriyorum.

Lif ve vitamin açısından fakir olan, yüksek yağ, şeker ve tuz içeren besinlerin yanı sıra hayvansal yağ içeriği yüksek olan besinler, reklamların da etkisiyle hayatımızda gitgide daha fazla yer edinmeye başladı. Reklamların olumsuz etkisinden kurtulabilmek adına alışverişte her zaman işlem görmemiş, doğal içerikli besinleri tercih edin, eve sağlıklı yiyecekler almak, beslenme düzeni oluşturabilmenin en kolay adımı olacaktır.





 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum