Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

HOVENİA DULCİS – JAPON ÜZÜMÜ

23 Aralık 2023 - 12:10

Bilimsel adı ‘Hovenia dulcis’ olan bitki, batı ülkelerine Japonya’dan yayıldığı için ‘Fruist of Japanese Raisin Tree’ (Japon Üzüm Ağacı) olarak da anılıyor. 10 metreye kadar boylanabilen ağacın meyvelerinin sap kısımlarının Çin’de tüketimi oldukça yaygın.
Hovenia dulcis bitkisi meyvelerinin Çin, Japonya ve Kore’de yaygın olarak taze ve kuru meyve olarak, bir çok ülkede ise tıbbi bitki olarak tüketiliyor.


Japon Üzümü meyveleri, hoş kokulu ve tatlıdır. Çiğ ya da kurutulmuş olarak yenebilir. Kurutulmuş meyvelerinin tadı kuru üzümün tadına benziyor. İçerdiği “Ampelopsin” adlı flavonal karaciğeri koruyucu ve hepatite karşı bağışıklık sağlayıcı potansiyel etkiye sahip.

Meyvelerinden elde edilen Dihydromyricetin maddesi alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılıyor. Standardize edilmiş sulu meyve ekstresi ile yapılan bir klinik çalışmada alkol intoksikasyonuna karşı etkisi incelenmiş.

Alkol alan grup 2460 mg/gün dozda sulu ekstre kullanmış ve ilerleyen saatlerde kan asetaldehit, enflamasyon belirteçleri olan IL-6 ve IL-10 düzeyleri ve akşamdan kalma skorları incelenmiş.
Ayrıca çalışmada CYP2E1 polimorfizm düzeyleri de incelenmiş.  Çalışma sonucunda ilk 4 saatte belirgin bir olumlu etki görülmüştür.

Bu akşamdan kalma etkilerinin iyileşmesi ile IL-6 ve IL10 arasında doğrusal bir ilişki tespit edilmiştir.

Japon üzüm ağacının çiçekleri arıları çokça çektiğinden bal üreticileri tarafından çokça dikilmekte, bazı ülkelerde oluşturulan bal ormanlarının vazgeçilmez ağaçlarından biri olarak kabul ediliyor.
Özellikle organik asit oranı oldukça yüksektir. Meyvesinde organik asit olarak oksalik, tartarik, malik, askorbik, sitrik ve fumarik asit içerir. Tüm bu zengin flavonal içeriğiyle sağlığı geliştirmeye yardımcı olur. Farklı lezzet sevenler beğenecektir.








 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum