Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KOKOREÇ FAYDALI MI ZARARLI MI?

25 Kasım 2023 - 18:35

Kokoreçin ana malzemesinin hayvan bağırsağı olması nedeniyle, dışkı ile
bulaşma olasılığı ve taşıdığı mikrobiyolojik yükü önemli sağlık risklerini de beraberinde
getiriyor.

Bunu dile getirdiğimde pişen yiyeceklerde mikrop kalmaz gibi yanlış bir savunmaya geçiliyor. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisinde yayınlanan bir çalışma beni görüşümde haklı çıkarıyor.

Çalışmada, Bursa'da muhtelif semtlerde bulunan kokoreççilerden temin edilen 10 adet çiğ, 10 adet pişirilmiş ve 10 adet de pişirildikten sonra baharat ilavesi yapılmış toplam 30 adet kokoreç örneği incelenmiş.

Uygulanan ısı işlemine bağlı olarak pişirme işlemini takiben mikroorganizma sayılarında bir azalma gözlenmesine rağmen, bu etkinin yeterli olmadığı görülüyor Isı işlemi görmüş ürünlerdeki indeks mikroorganizma özelliğindeki enterokokların pişirilmiş üründe bulunma miktarı ve I0 2 10 5 kob/ g seviyesinde olması sağlıksız olduğunu gösteriyor.

Sadece mikroorganizma açısından değil içerik olarak da tavsiye etmiyorum. İçerisinde pürin denilen kanda ürik asidi arttıran bileşik bulunur ve kanda ürik asidi yüksek olanlar veya gut hastalığı bulunanların organ etlerini yememesi gerekir vücutta toksik etkiler yaratır.

Özellikle hamilelerin organ etlerinden uzak durması önemlidir. Çok sayıda bilimsel çalışma organ etlerini sık yemenin mesane kanseri riskine neden olabileceğini işaret ediyor.

Sadece hayvanın bağırsağını değil, beyin, karaciğer, dil, gibi tüm sakatatları tüketmek risk faktörü Hayvanın beyninde latent virüsleri ve karaciğerde kistik yapılar riski sebebiyle organ etlerini özellikle hamile bireylere ve çocuklara verilmesini hiç onaylamıyorum.

Beslenme uzmanı olarak sakatat yerine yağsız kırmızı et, yumurta, derisiz tavuk hindi balık etlerini tercih ederek demir, bakır, magnezyum, D, B12, E vitaminlerini doğal besinlerle almanızı öneriyorum.




FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum