Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KURU BAKLAGİLLER YAŞLANMAYI YAVAŞLATIYOR

11 Kasım 2023 - 12:36

Yaşlanma doğal bir süreç ve kaçınılmaz. Ancak sağlıklı yaş almak önemli. Sağlıklı yaşlanmanın da temel yolu, sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçer.

Vücudumuzun sağlıklı yaşlanmasını sağlamak için doğru beslenmek, hareketsizlikten kaçınmak ve gerekli sağlık kontrollerini düzenli yaptırmak gerekiyor.  Kuru baklagiller de sağlık beslenmede büyük öneme sahip.

Günlük aldığınız kalorinin yüzde 55’inin kompleks karbonhidratlardan yani işlenmemiş tahıllardan, yüzde 20’sinin proteinden, yüzde 30’unun sağlıklı yağlardan gelmesi gerekir. Vücuda alınan fazla enerji yağ olarak depolandığından serbest radikal oluşumunu hızlandırır.

Bu da hem cildin yaşlanmasını hızlandırır hem de bağışıklık sistemini düşürür. Kuru baklagillerin lif içeriği yüksektir. Liften zengin beslenmek hem fazla yağın bağırsaklardan geri emilimini önler hem de bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesini sağlar.

Kuru baklagiller yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak haftada en az 2 kez tüketildiğinde, vücut ağırlığını kontrol etmeye, uzun vadede sindirim sistemi hastalıkları, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Bitkisel protein, çözünür diyet lifi, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum gibi mineraller, B1, B2, niasin, folik asit ve E vitamininden zengindir. Dirençli nişasta içerir.

Bu nedenle kolesterol düşürür, kan şekeri dengeler, kolon kanserinden korur kolesterolü düşürür, safra taşı ve hemoroid gibi sağlık sorunlarını önleyici etkileri vardır. Kuru baklagiller izoflavon içerirler. Bu madde siz zayıflarken vücudunuzda sağlığını yitirmiş hücrelerinizin de büyümesini durdurarak yaşlanmayı da önleyerek zayı flama sürecinde size destek sağlar. Baklagil çeşitleri doymuş yağ, gluten, kolesterol ve şeker içermez.

Kurubaklagil tüketen pek çok kişi karın ağrısı, hazımsızlık, gaz veya şişkinlik problemi yaşayabiliyor Kuru baklagilleri, 8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor.

Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan, demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor. Kimyon kullanarak da gaz oluşumunu önleyebilirsiniz.

Hafta da 2 kez sevdiğiniz, nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya, börülce gibi kurubaklagilleri kullanarak sağlığınızı destekleyebilir, yaşlanmayı geciktirebilirsiniz.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum