Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

MEYVE ÇEKİRDEĞİNDEKİ TEHLİKE

16 Eylül 2023 - 12:05

Günlük beslenmemizde mutlaka yer alması gereken yüksek vitamin, mineral ve lif deposu olan meyvelerin çekirdekleri zehirleyici olabiliyor. Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin çekirdekleri yenilmemeli.

Meyvelerin çekirdeklerinde bulunan “amigdalin” adlı madde, bağırsaklarda çözünerek son derece zehirli olan “siyanid”in ortaya çıkmasına neden olur. Siyanür zehirlenmesinin hafif belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, anksiyete, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar yer alıyor.


 Bazı kişilerde daha ciddi durumlarda görülebiliyor, solunum sıkıntısı, kan şekeri ve kalp ritminde ciddi artış ve böbrek fonksiyonlarının yavaşlamasının ardından komaya kadar gidebilecek durumlar yaşanabiliyor. Çocuklarda bu belirtilerin ortaya çıkması halinde vakit kaybetmeden hastaneye götürmek gerekiyor.

3 yaş altındaki çocuklardan meyve çekirdeklerini ayırarak yemesi beklenilmemeli, oyunla karışık yeme durumları çekirdekleri yutmalarına yol açabilir. Meyveleri önce sirkeli su ile yıkayıp, kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış şekilde yedirmek çocukların sağlıkları açısından güvenli olacaktır.


Her yaş grubu icin ricam meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın. Hele çöp poşetlerine asla hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar, fidan halinde yetiştirir. Daha yeşil, meyve ağaçlarının olduğu hayat hepimizin hakkı...


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum