Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

TURUNÇGİLLERİ BEKLETMEK C VİTAMİNİ KAYBINA YOL AÇIYOR

17 Kasım 2023 - 13:01

Turunçgiller denildiğinde herkesin aklına C vitamini geliyor. Greyfurt, portakal, mandalina, lime, kumkuat ve limondan oluşan turunçgillerin faydalarını sadece C vitamini ile sınırlayamayız elbette Ancak bu yazımda turunçgilleri b eklet erek tüketmenin C vitamini kaybına yol açtığında n ve günlük C vitamini gereksinmemizden bahsedeceğim sizlere...

C vitamini vücudumuzda kan yapımı için gerekli olan demir ve folik asidin kana geçmesini kolaylaştırır ve kullanımını arttırır. Bu sebeple et, tavuk, yumurta gibi demir içeren bir besin tüketiyorsanız, yanında mutlaka bol limonlu, yeşillikli salata tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Sağlıklı günlerde yeterince meyve tüketmeyen kişiler, hastalık durumunda gereğinden fazla vitamin alımına başvuruyor.

C vitamini vücudumuzda depolanan bir vitamin türü olmadığından her gün taze sebze ve meyve tüketerek vücudumuzun ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. Besinlerdeki C vitamini vücuda alındıktan birkaç saat sonra ince bağırsaklarda emilir. Günlük 64 mg alındığın d a emilimi %98 iken, 180 mg olduğunda emilimini %75 olur.

Yani bir öğündeki C vitamini miktarının artmasıyla emilim orantılı olarak azalır. C vitamininden düşük beslenildiğinde halsizlik, yorgunluk, dişeti kanamaları ve vücuttaki yaraların iyileşmesinde gecikme gibi sorunlar görülebilir. Yetişkin bir kişinin günlük C vitamin ihtiyacı yaklaşık 75 90 mg’dır. Portakal ve limonun 100 gramı yaklaşık 50 mg C vitamini içerir.

Kışın ana öğününüze salatanın eşlik etmesi, ara öğünde 1 orta boy portakal veya 2 küçük boy mandalina tüketme k günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. Ancak, gebelik, emzirme döneminde, büyüme çağında, ateşli ve enfeksiyon kaynaklı hastalık durumunda vücudun C vitamini ihtiyacı artar.

C vitamini; Isı ve ışığa karşı çok dayanıksızdır. Açıkta bekletildiğinde vitamin kaybı olur. Besinleri taze olarak tüketmek, bekletmemek kayıpları önlemek açısından önemlidir. Portakal ve mandalinayı kestikten veya suyunu sıktıktan sonra hemen tüketmek, salatalara limon suyunu son anda sıkıp ilave etmek gerekiyor.

Greyfurt suyu bazı ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkilere neden olabilir. Eğer ilaç kullanıyorsanız greyfurt yerine başka bir meyve tüketmeyi tercih edebilirsiniz Turunçgiller sadece C vitamini değil pektin ve ligninden de zengindir.


Bu özelliği nedeniyle karbonhidratların sindirimini yavaşlatır ve bağırsaklarda jele dönüşerek karbonhidratların emilimini azaltır. Kilo almanızı önler. Lignin safra asitlerini bağlar böylece kolesterol yükselmesini önler. Kışın turunçgillere beslenmenizde yer vererek pek çok vitamin mineral içeriğinden yararlanıp, sağlığınızı geliştirebilirsiniz.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum