Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YAZ SOFRALARININ GİZLİ YILDIZI 5 MEZE

22 Temmuz 2023 - 14:51

Yazın ana yemeklerin tüketimi azalırken, mezelere olan ilgi artıyor. Yoğurtlu, salamura, zeytinyağlı, sirkeli ya da mayonezli soslarıyla ana yemeğin lezzet eşlikçileri olan mezelerin kalorilerine değinelim.

Humus, nohut, zeytinyağı, tahin çeşitli baharatlarla hazırlanıyor ve 1 porsiyonu yaklaşık 350 kalori, pratik hesap olarak 1 yemek kaşığı humusun 40 kalori olduğunu aklınızda tutabilirsiniz. Özellikle Akdeniz bölgesinde çok sevilen şakşuka, Tunus ve Fas mutfağında yumurtalı, hatta pirinçli versiyonuyla da servis ediliyor.Yaz sebzeleri kızartılıp harmanlanıyor, sonra domateslerden yapılan sosuyla birbirine karışıyor.

1 porsiyon şakşuka yaklaşık 250 kalori ancak, kızartma yöntemiyle hazırlanan yemeklerin kalp damar hastalıkları ve kanser riski açısından risk faktörü olduğu göz ardı edilmemeli. Nohut veya iç baklalı ya da ikisi birden kullanılarak yapılan balık yanında sevilen, falafelin 1 porsiyonu ise yaklaşık 300 kaloridir.

Acısını Arnavut biberinden alarak klasikleşen atom, yapılışından ötürü mezeler içinde en pratik olanlarından sayılıyor. 1 porsiyon atom meze yaklaşık 140 kaloridir. Yöresel bir meze çeşidi olan babagannuş, özellikle Hatay mutfağına özgü soğuk bir meze çeşidi.

Ana malzemeleri patlıcan, biber ve yoğurt olan bu mezenin 1 porsiyonu yaklaşık 120 kalori, kilo verme sürecinde olan kişiler rahatlıkla tercih edebilir.

Genel olarak zeytinyağı, çeşitli baharatlarla hazırlanan mezeler, lezzetli ve sağlıklı besinlerle yapılıyor olsa da kalori içerikleri oldukça yüksek. Her mezenin az az tadına bakıldığında, bazen ana yemekten bile daha fazla kalori alınabiliyor. Üzerinde bol yağlı servis edilmeleri nedeniyle de dikkatli tüketilmelidir.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum