Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YAZIN ARTAN ÖDEM OLUŞUMUNA DİKKAT EDİN

15 Temmuz 2023 - 10:35

Ödem, damar içinde dolaşan sıvının damarların dışına sızması sonucunda doku araları ile cilt altında sıvı birikmesidir ve çok yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. Sabahları yüzünüzde ve göz kapaklarınızda şişlik ile uyanıyorsanız, sabah akşam kilo farkınız büyük fark gösteriyorsa ve kullandığınız yüzük ile bileklikleriniz sizi sıkıyorsa, bacakların ön yüzüne başparmağınız ile bastırdığınızda çukurluk oluşuyorsa ödeminiz var demektir.

Ödem artışının sebeplerine ilişkin pek çok faktör bulunuyor. Aşırı tuz tüketimi, hareketsizlik, bazı ilaçlar, regl veya gebelik dönemini örnek verebiliriz. Kalp, karaciğer, böbrek ve tiroit hastalıklarının habercisi olabilir, mutlaka uzun süren ödem problemlerinizde doktora başvurmayı ihmal etmeyin. Yaz aylarında terleme yoluyla daha fazla sıvı kaybederiz.
Vücut kaybedilen su yerine konulmadığında ödem problemi ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle gün içerisinde 2-2.5 litre su içilmeli. Gün içerisinde içtiğiniz çay ve kahve gibi sıvılar su yerine geçmez. Fazla miktarda kafein tüketiminin diüretik etki nedeniyle sıvı kaybını artırarak yine ödem problemine yol açar.
Vücudunda fazladan su tutulmasına neden olacak asitli, alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalı. Susamadan su içmek alışkanlık haline getirilmeli. Yeterli miktarda su içip içmediğinizi idrarınızın renginden takip edebilirsiniz, açık renk olması yeterince su içtiğiniz anlamına gelir. Patates cipsi, turşu, tuzlu zeytin, pasta, börek, tuzlu yer fıstığı gibi yiyeceklerden de uzak durulmalı.
Ödemi azaltmak için yine besinlerden yararlanabilirsiniz. Salatalık, ananas, maydanoz, dereotu, roka, kivi, yeşil cay ve su tüketimi en iyi ödem çözücülerdir. Bunun dışında bulunulan ortamın ısısının belirli bir seviyede tutulması, bol su içmek, sık sık ılık veya soğuk duş almak ve sıcak havada güneş altında uzun süre geçirmemek de alınabilecek önlemlerdendir.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum