Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

ZENCEFİLLİ KURABİYE ADAM

30 Aralık 2023 - 19:54 - Güncelleme: 31 Aralık 2023 - 17:50

Yılbaşının ikonu olan, “Gingerbread Cookie” olarak da bilinen zencefilli ve tarçınlı kurabiyeler sosyal medyanın da etkisiyle artık herkesin yaptığı yeni yıl tarifleri arasında yer almaya başladı. Bugün sizlere, bu kurabiyenin hikayesini anlatacağım.

​​​​​
Zencefilli kurabiye adamın efsanesi, nerede ve kim tarafından söylendiğine göre değişebiliyor. Zencefilli kurabiye adam hikâyesi ilk olarak popüler bir aylık Amerikan çocuk yayını olan St. Nicholas Magazine'in 1875 sayısında “The Gingerbread Boy” başlığı altında basılmış.  
“Şimdi birinin büyük, büyük büyükannesinin yıllar önce küçük bir kıza anlattığı bir hikaye duyacaksınız” diye başlayan bir halk masalı olarak biliniyor. Yaşlı bir kadın ve kocası, köyün koşuşturmacasından uzakta, ormanın derinliklerine gömülü bir kulübede yalnız yaşarlar. Çocukları olmadığı için çok üzgün ve yalnızdırlar.

Kış gecelerinin birinde kadının aklına bir fikir gelir. Çok sevdiği zencefilli tarçınlı kurabiyelere çocuk şeklini verir. Ancak, kurabiyeyi fırından çıkarırken, çocuk kurabiye fırından atlar ve kaçar. Kadın ve kocası, insansı bu tatlının peşinden koşarlar ama nafile...
Zencefilli kurabiye adam koşarken mutlu bir şekilde bir şarkı söylemeye başlar: "Koş, koş, olabildiğince hızlı. Beni yakalayamazsın, ben zencefilli kurabiye adamım!" Önce bir ineğin yanından geçer, sonra da bir baykuşa rastlar. "Sen kimsin? Çok açım," der baykuş. Zencefilli kurabiye adam yine şarkısını söyler.

Ne inek ne de baykuş kurabiye adama zarar vermez. Sonunda bir tilkiyle tanışır. Kurabiye, kurnaz yaratıkla alay etmeye hazır bir şekilde davranır. Ama tilki onunla beklediği gibi ilgilenmez. Tilki, “İnek ve baykuşun ne hakkında konuştuğunu bilmiyorum” der. "Hiç de tadı güzel gibi görünmüyorsun." Kurabiye adam şaşkın bir sessizlik içinde tilkinin önünde durur. Yine bir cevap bulamadan bakarken, tilki onu hızlı bir hareketle yutar.

Yıllarca zencefilli kurabiye adam, çocuklara, kime güvenileceği hakkında dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamak için anlatılmış. Sonrada bu hikayeyi ölümsüzleştirmek için her yeni yılda bu lezzetli kurabiyeleri yapmak gelenek haline getirilmiş. 
Kurabiyeyi severler için ufak bir hatırlatma 1 adet zencefilli tarçınlı kurabiye (20g) yaklaşık 100 kalori içeriyor.

Yeni yılımız kutlu olsun, sağlık dolu yıllara...









 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum