Reklam
Mehmet Kıyak

Mehmet Kıyak

[email protected]

"EVREKA"NIN NERESİNDE?

25 Mayıs 2024 - 17:44

Ortaokul sıralarında öğretmenimiz, hamamda yıkanan bir adamın hikayesini anlatıyor,  yıkanmak için kullandığı hamam tasının batmadığını görünce dal daşş, dağ taş dışarı fırlayarak evreka, evreka diyerek ortalık inlemiş.

Suyun kaldırma kuvvetini bulmuştu, bilim adamı Arşimet.  Büyük gemilerin suyun üstünde ilerlemesini sağlayan ve tarihin akışını değiştiren buluşlardan. Yoksa insanların su geçirmez poşette sırtına bağladığı beş kiloluk kuru yük için kıtadan kıtaya yüzdüğünü düşünemiyorum.
Bilim,  gözlemleri toparlayıp yeni basamaklar üzerinde ilerleyerek dünyaya, insanlığa, toplumsal ve siyasal katkılara olanak sağlar.

Bizdeki bilim ne kadar katkı sağlar zaman gösterir. Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü bilim adamımız kızım olsa kızım;

-kendine dikkat et aman hastalıktan korun, arada frene bas Frengi olma. Yasalarımızı yasayla uğraşanların yapmadığı gibi bilimi de bilimle uğraşı olmayanlar mı yapıyor?

Bizim toplum frenden yoksun bırakıldı. Geçti mi direksiyon başına sınırsız özgürlük diye yaşanılan karmaşa ortada. Bas televizyonun kumandasına, aç gazetelerin sayfalarını, her insan, gördüğü özgürlüğü yaşamak için nasıl da can atmasın.

Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan bu karışıklığa, karmaşıklığa karşı yıllardır “‘evreka’, ‘evreka’ buldum, yeni Anayasa” dese de kimse tınlamıyor. Mevcut Anayasanın Türkiye’yi taşımasının mümkün olmadığını Arşimet’in M.Ö. bulduğu kaldırma kuvvetinin karşısında bugün geminin battığını görmek zor değil. Her kürsüye çıktığında da yeni Anayasa kampanyası çıkana kadar yürüyecek gibi.
Kıyıda gazeteler, köşede notlarım ortada kitaplar, hanımdan arada sırada fırça yerim.

-Bu ne dağınıklık toparlan biraz.

Bak şeytanın işine, ortada duran gazetenin manşeti bana bakıyor. Manşet; Anayasa buluşması. Tarihine baktım, 19 Mayıs 2021. Tam kapanmanın sona ermesiyle Cumhur ittifakı bir araya gelmiş. MHP lideri Bahçeli 100 maddelik Anayasa önerisini açıklamış buna karşılık Sn. Erdoğan 120 maddelik teklifle ilgili bilgi vermiş.

Yıllar akıp gitmiş...

Bu uyuşuklukla, bu uyuşuk yasalarla sonunda öyle bir yepyeni Anayasa çıkacak ki bilim bile şaşıp, şaşı kalacak.




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum