Reklam
Reklam
Mehmet Kıyak

Mehmet Kıyak

[email protected]

HANGİ FİLOZOF?

02 Nisan 2022 - 17:08

Gençleri bilmem, bizim kuşak filozof dedin mi en az üç beş isim sayar. İnsanlığa yol gösteren, etki alanı sınırsız tecrübe, öngörüleri ve güçlü deyimlerin sahipleridir onlar.

Hayatlarını gerçeklere, doğruluğa adamışlardır. Bizim coğrafyanın dışındaki isimleri anımsayınca kıskanıyor insan. Ellerde var da bizde yok mu filozof? Açın televizyonu takır takır, herkes makine gibi. Bir tarafın hoşuna, bir tarafın boşuna gidiyor.
Puştluk peşinde oldukları için de akılcı, kalıcı olamıyorlar.

Sosyal medya filozoflarının dur durak bilmeden nasıl cirit attığını gördünüz mü? Sıkımı sıkı dirsek temaslarını ve birilerinin daha çok birbirlerinin kuyruğuna takılmış kuyruklu yalanlarını…

Sanki konu başlıkları ‘beni seç’ ‘beni seç’ dercesine sorunlara odaklanma zenginliği tepeden bakmanın ve küçümsemenin kanıtı. Hükümet gibi! Yıllardır ‘tarım’ ‘tarım’ diye gümbür gümbür gelen sorunun bedelini önümüzdeki yıllarda hep birlikte göreceğiz.

‘Ucuz satıyorsunuz’ diye tepinir devinirken, TMO depolarımız fındık doluyken, fındıktan yağ yapmak kimsenin aklına gelmedi. Üstelik parası da ödenmiş milli ürüne hiç mi hiç fırsat tanınmaz.

Bakıldığında; Vali, Kaymakam, Belediye Başkanı, Ticaret Odası, Ziraat Odası, Misafir Odası gırla…

Ya Milletvekillerine ne demeli? Fındık kadar bir akıl gerekli olan...

TMO’nun depolarından garip garip bakarken, kimi teneke kutuda kimi pet plastik kapta, kimi çiçekle kurdeleyle süslenmiş sıvı yağlar. Sokaklar film seti gibi! Tırlatmış liderlerin de küresel dünyayı nasıl alt üst ettikleri ortada.

Ya filozoflarımız; Japonya’dan Büyük bir keşifle döndüler.İskandinav taraflarına da serpildiler bizimkiler. Aralıklarla bilgiler geliyor, insanlar çok mutluymuş. Yazılıp, çiziliyor Adamlar dinsizmiş. ‘Uzak Doğu’ adı üstünde çok uzak, Kurtarıcı erinmiştir. Sanırım bizi dinden edince gelişeceğiz. Asıl sorunları bizim dinimiz.

Kaç kişi bilir gezegenimizde ilk kitabın Japonya’da basıldığını.

‘Okumak düşünmek demektir’

Ne diyor bizim filozof aydınlarımız; ‘okumuyor insanımız.’ Onların filozofları ne diyor; ‘Okumak yetmez bazen meydan okumalı insan, Kendine, hayata, dünyaya.’

Kendi ürünlerine, kendi değerlerine değil…

 





 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum