Reklam
Reklam
Mehmet Kıyak

Mehmet Kıyak

[email protected]

YALAKA AFİŞ

04 Şubat 2023 - 16:52

Osmanlı’da dalkavukluk meslek odalarına kayıtlı zanaat türü sayılırmış. Meslek ortadan kalksa da toplumsal sistem günümüzde geçerliliğini eski kavramları unutturup yeni anlamlar yükleyerek toplum karşısında yolu açık ilerleyişini sürdürüyor.

Dalkavuk kelimesine, cümle içinde kullanırken artık pek rastlanmaz. Şiir, şarkı dışında  şık da durmuyor. Belki de çağ dışı kaldığı için. Çağdaş olmalı, çağdaşlaşarak ilerleyen mesleği yağcılığa bıraktı.

Çıkarı için başkalarına gereksiz iltifatlarda bulunarak yağ çekmek, incesinden. Zamlanınca tereyağı, zeytinyağı yerini yalaktan yalakalık aldı.

Yalak; hayvanların su içtikleri kaplara denirken yalağın yalak olduğunu bilmeyen hayvan hayvandan sayılmazdı. Meslektaşlarımızın çoğunun yarı ömrü yalakta geçmiştir. Taslakları dahil, kalaya hazırlanacak bakırlar yalaktan geçmedi mi bakırdan sayılmazdı!

İnce ezilmiş cürüf taşını bakır kabın içine serpiştirip üstüne çarık, çarığın üstüne de çıplak ayak kalçayla birlikte bir o yana bir bu yana, bir sağa bir sola tiwist. Dans bitince ortaya saygın bir yapıt çıkar.

Bir olur mu iki. Sokaktan geçen bir Amerikalı bizim çalkalamayı görünce bizim tiwisti, ‘Twisti biz bulduk’ diye dünyaya pazarlar. Bilgin Hasdemir’in araştırmalarında görebilirsiniz.
Bizim meslek bitmeye yüz tuttuğunda işlevini kaybeden yalak, bir harf eklenerek zengin türevleri olan meslek olarak yoluna devam eder.

Patron yalakası, tarikat, sevgili, siyaset, son günlerde aktüel afiş yalakası!

‘Yeter Söz Milletin!’

Otuz altı etnik meridyenden kim fısıldamışsa rahmetli Menderese.

Seçim yaklaştıkça siyasetin kendi içindeki boşluğu çok konuşuluyor. O kadar ki sloganları karıştırdılar. Bekli de slogan ortalığı karıştırıyor!

Dev afiş sloganıyla önce AKP’de Sonra CHP’nin merkez binasında geziyor ya da rüzgar götürdü. Ya da afişin yalakalığı. Sn. Erdoğan ‘bizim afişi kullanıyorlar’ diye CHP’ye kızıyor, çarpıcı slogana kızması gerekirken. Diğerlerine de gidebilirdi, yoksa bir bildiği mi var sloganın?

Ya da Sn. Erdoğan’a mı ‘yeter!’ diyor. Sloganlar bile yalakalaştı. Belki CHP kazanırsa..

Bu sloganda bir iş var,  keyifli bir seçim olacak gibi, hadi hayırlısı…



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum